Arxius

2019

Vol. 6, No 1 (2019): Velles camises i noves corbates. Apunts sobre la nova ultradreta

Ja des de la reformulació de la ultradreta que va suposar la Nouvelle Droite a partir de 1968 va ser quedant cada vegada més clar que els nous moviments ultranacionalistes basaven les seves noves possibilitats d'èxit en prendre distàncies amb els antecendetes històrics tradicionals. Encara que, per descomptat, la nova ultradreta coexistia amb els moviments i partits nostàlgics de el feixisme, amb les seves camises paramilitars, la tendència que anava a enlairar a Europa i Amèrica, especialment a partir de la crisi de 2008 es manifestava en líders polítics vestits amb vestit i corbata, reutilitzant fórmules polítiques preses de l'esquerra i la dreta i fins i tot acceptant l'apel·latiu de "populistes"

2018

Vol. 5, No 2 (2018): Aspectes de l'Iran contemporani

Aquest monogràfic pretén apropar el lector a algunes de les facetes d'Iran de la post-revolució de 1979 i proveir-li d'elements addicionals per a l'anàlisi del seu present en vistes al que pot entreveure del seu futur.

Vol. 5, No 1 (2018): MISCEL·LÀNIA

Amb aquest número, Tiempo devorado passarà a alternar números monográfics, com fins ara, i miscel·lànies. En aquest volum nr. 5 incorporem així mateix la periodicitat bianual, almenys temporalment.

2017

Vol. 4, No 3 (2017): (Re) pensar el món. Noves tendències en el pensament contemporani (1989-2017)

La profunda crisi viscuda per les esquerres després 1989, marcada a foc per la fi de l'experiència del socialisme real, ha influït notablement en el pensament polític contemporani. I no només en el polític. A partir dels primers anys noranta, però ja abans de la conclusió formal de la Guerra Freda, s'han anat perfilant noves tendències en el pensament contemporani, al costat de la revisió i l'actualització de corrents ja existents. En aquest dossier monogràfic de Tiempo devorado es pretén oferir una visió -evidentment no completa ni exhaustiva d'algunes d'aquestes tendències que s'han anat renovant en els darrers trenta anys, amb especial atenció al post-marxisme, el nou realisme i el post humanisme, a més d'alguns focus sobre autors concrets, com Cornelius Castoriadis o Slavoj Žižek, que han marcat l'evolució del pensament contemporani

Vol. 4, No 2 (2017): Travessant tempestats. Elits i canvi social a l'espai postiugoslau

El final de la Guerra Freda va comportar l'esclat d'una sèrie de guerres que van afectar, en diferent grau, a la major part de les poblacions dels territoris de l'antiga Iugoslàvia i que van comptar, des dels seus inicis, amb diversos tipus d'intervenció internacional. Tot i així, les elits de les noves repúbliques independents van aconseguir mantenir un alt grau de reproducció en relació a la composició de les burocràcies regionals a Iugoslàvia. Davant de les classes dirigents locals i a les tendències globals que semblaven irresistibles, diverses iniciatives i moviments van aconseguir qüestionar aspectes com la desregulació de l'economia, la segregació ètnica i les diverses mostres d'autoritarisme.

Vol. 4, No 1 (2017): El Fenix que mai es va cremar. Retorn de la nova ultradreta, 1991-2014

Ja des d'abans que finalitzés formalment la Guerra Freda, la nova ultradreta va començar a aflorar fins i tot en territoris a priori antinaturals, com en el mateix cor de la Unió Soviètica. No obstant això, alguns d'aquests moviments contenien l'ànima de la vella ultradreta alhora que reajustaven el seu discurs o actituds a la nova conjuntura social i política. Per això, tot i la gran diversitat de sigles i de la creixent confusió interpretativa, ja estem en disposició de començar a entendre un fenomen que ha anat en ascens durant els últims trenta anys sense aparents signes de remissió.

2016

Vol. 3, No 3 (2016): Una generació de pensament militar espanyol: 1989-2016

El final de la Guerra Freda no va venir acompanyat de l'establiment de la pau universal, sinó d'una transformació important de les modalitats de conflicte, així com de la forma d'ocupació de les forces armades. Les organitzacions militars van entrar en el període de la Postguerra Freda, a partir del 1989, amb l'estructura, mitjans i doctrines heretats de la Guerra Freda i han viscut els últims anys com una era d'adaptacions constants a les noves necessitats. Les Forces Armades espanyoles, trencant amb el seu aïllament tradicional, s'han projectat cap a l'exterior i han estat part d'aquest procés. Els autors d'aquest número reflexionen sobre els nous conflictes i sobre l'ús de la força militar per gestionar-los.

Vol. 3, No 2 (2016): Revenja silenciosa. L'AKP turc al poder, 2003-2016

El proper 13 de novembre es compliran catorze anys de l'arribada a l'executiu de la República de Turquia del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP / AK Parti per la seva sigles en turc). Dit ascens, denominat per molts com la revolució silenciosa (sessiz ihtilati) d'Anatòlia, ha suposat no només una de les majors èpoques de reforma i progrés al país euroasiàtic sinó també una tornada al principi autoritari dels primers anys del règim kemalista. I aquest és exactament l'objectiu del present monogràfic, l'anàlisi dels paràmetres que han permès a l'AKP convertir-se en un partit hegemònic en el sistema polític turc des de la perspectiva de la seva política exterior i les seves relacions amb Síria, Amèrica Llatina i Israel; l'impacte que ha suposat per a l'establishment kemalista, l'enèsim declivi del model turc, les diverses etapes del partit sota la perspectiva del paradigma centre-perifèria, l'etern debat sobre les diverses visions del principi de laïcisme, la perspectiva històrica del moviment islamista turc lligada a la Visió / Perspectiva Nacional (Milli Görüş) o el paper del moviment Gülen.

Vol. 3, No 1 (2016): Bales per vots. Activisme i violència política a Europa des de 1991

Els anys setanta i vuitanta del passat segle van veure néixer nombrosos grups terroristes de diferent índole en la majoria dels països europeus pertanyents al bloc occidental. Tant és així que es va arribar a difondre l'expressió "anys de plom" per descriure aquesta època plena de violència. No obstant això, amb el final de la Guerra Freda, en molts llocs les organitzacions que utilitzaven la força amb fins polític van modificar la seva estratègia o arribar fins i tot a desaparèixer. D'altra banda, els governs van adoptar noves mesures per fer front a una possible reaparició de la lluita armada. En aquest monogràfic ens endinsarem en alguns dels casos més representatius per descriure aquests canvis.

2015

Vol. 2, No 3 (2015): Processant el "procés": sobre l'onada independentista catalana

La Diada, o festa nacional catalana de l'Onze de Setembre de 2012 va assenyalar el començament d'una onada de sentiment secessionista a Catalunya que va donar lloc al denominat procés sobiranista. El present monogràfic aporta diverses claus interpretatives des de l'òptica de joves investigadors catalans coordinats pel professor Enric Ucelay Da Cal. El compendi reuneix interpretacions culturals, generacionals, polítiques i un inèdit punt de vista des de l'exterior a fi d'ordenar i processar la marea de esdeveniments anteriors i posteriors a 2012.

Vol. 2, No 2 (2015): Corea del Nord, la transició invisible

Des del final de la Guerra Freda, la societat de Corea del Nord està experimentant subtils i lents canvis. Les aportacions de caràcter multidisciplinari que s'agrupen en aquest monogràfic defugen temàtiques i tòpics habituals per explicar una transició present però silenciosa, deliberadament invisible, cap a un final encara incert, que es percep i interpreta a través de l'anàlisi del discurs polític, relacions amb els països aliats, intervencions en el medi ambient o en el món urbà, així com en els més variats aspectes socials i culturals.

Vol. 2, No 1 (2015): Estat, criminalitat i canvi polític, entre Itàlia i Llatinoamèrica

Itàlia és un país que té molt a dir a Amèrica Llatina. Als tradicionals vincles existents a través de l'emigració que ha generat històricament cap a aquest continent i les destacades relacions comercials i culturals que mantenen, s'afegeixen, en els últims temps, algunes formes de cultura política comparables, entre ells una important influència de les xarxes criminals en els sistemes socials. En aquest monogràfic, un grup de professors italians experts en la història i política del seu propi país ia Amèrica Llatina ens ofereixen una excel·lent mostra de tot això.


2014

Vol. 1, No 1 (2014): Entre el mar Bàltic i el mar Negre

A partir de 1991, s'articulen tot un seguit de noves relacions estratègiques entre les repúbliques de l'extinta Unió Soviètica. Aquest número està dedicat a destacar alguns aspectes de l'espai comprès entre els països del Mar Bàltic i els del Mar Negre, un eix de relacions Nord-Sud que se superposa a l'antic Est-Oest i la transcendència ha anat reafirmant-se en els últims trenta anys.

1 - 13 de 13 elements