Estratègies pedagògiques utilitzades en la creació de càpsules audiovisuals per part de futurs professors de FLE
Resum
Aquest estudi explora el potencial pedagògic del format audiovisual com a mitjà d’expressió de futurs professors de FLE. Els avantatges d’utilitzar el vídeo en les classes són nombrosos (Salinas, 1992; Cabero, 1994), però en aquest projecte els participants l’utilitzen com a mitjà d’expressió per a explicar una forma gramatical concreta. Així, esdevenen els veritables protagonistes de la classe i corresponsables del seu procés d’ensenyament-aprenentatge. A més, participen activament en la construcció dels seus propis missatges, reflexionen sobre les seves possibilitats d’expressió i ideen formes alternatives d’introduir l’explicació gramatical a l’aula de FLE. En el marc d’aquest projecte, els professors de francès en formació havien de crear vídeos explicatius sobre les formes lingüístiques en francès, utilitzant tots els recursos creatius que permet aquest format (ús de codis audiovisuals, música, jocs de rol, situacions reals de comunicació, etc.). A més, atès el context educatiu multilingüe a Espanya, calia establir vincles amb les altres llengües del currículum que els possibles alumnes de secundària aprenen al llarg de la seva escolarització (espanyol, català, anglès i francès).
En aquest article s’analitzen els vídeos produïts per futurs professors de francès com a llengua estrangera i, en particular, els enfocaments que han adoptat per a oferir explicacions gramaticals. Els resultats mostren que la majoria dels vídeos segueixen un enfocament estructuralista en el qual els exemples sense context comunicatiu i les explicacions teòriques ocupen un lloc central. No obstant això, algunes de les càpsules més originals van utilitzar el joc de rol o l’anàlisi d’errors com a estratègies pedagògiques per a garantir un enfocament més comunicatiu.
Paraules clau
video, ensenyament gramatical, multilinguisme, FLE, docents en formacióReferències
APKON, S., The Age of the Image: Redifining Literacy in the World of Screens, New York, Farrar, Starus and Giroux, 2013.
BALLESTEROS-REGAÑA, C., El vídeo en la enseñanza y la formación, in BARROSO, J., CABERO, J, (coords.), Nuevos escenarios digitales: Las tecnologías de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular, Madrid, Pirámide, 2013, 167-186.
BALLESTEROS, C., Los medios audiovisuales: funciones didácticas y principios metodológicos para su integración en los procesos de enseñanza y aprendizaje, INTERNATIONAL JOURNAL OF EDUCATIONAL RESEARCH AND INNOVATION (IJERI), 2016, 6, 58-70.
BERTOCCHINI, P., COSTANZO, E., Manuel de Formation pratique pour le professeur de FLE, Paris, Clé international, 2008.
BORDA CRESPO, M. I., Hacia una alfabetización visual en la escuela, in MAQUEDA CUENCA, E., CREMADES GARCÍA, R., MOLERO BENAVIDES, J.A. (coords.), Estrategias de aprendizaje lingüístico y literario, Málaga: Departamento de didáctica de la lengua y la literatura. Facultad de Ciencias de la Educación, Málaga, Universidad de Málaga, 2014.
CABERO, J., El uso del vídeo en la enseñanza, in CABERO, J., ROMERO, R. (eds.), Nuevas tecnologías en la práctica educativa, Maracena, Arial ediciones, 2004, 77-104.
CABERO, J., La investigación en el ámbito de la tecnología educativa, in CABERO, J. (Coord.), Tecnología educativa, Madrid, Mc-Graw-Hill, 2007, 249-261.
CABERO, J., BARROSO, J. M., El vídeo educativo, in SÁNCHEZ RODRÍGUEZ, J. RUIZ PALMERO, J., GÓMEZ GARCÍA, M. (coords.), Tecnologías de la comunicación y la información aplicadas a la educación, Madrid, Síntesis, 2016, 81-90.
CEBRIÁN, M., Vídeo y educación I: Los vídeos educativos versus vídeos didácticos, in CEBRIÁN, M. (coord.), Tecnologías de la información y comunicación para la formación de docentes, Madrid, Pirámide, 2005, 83-92.
CHAMBERLAND, G., LAVOIE, L., MARQUIS, D., 20 formules pédagogiques, Québec, Presses de l’Université du Québec, 1995.
Décret 107/2022 de 5 août, du Consell, qui établit le programme officiel du cycle d’Enseignement Secondaire Obligatoire, https://dogv.gva.es/datos/2022/08/11/pdf /2022_7573.pdf
DONAGHY, K., Using film to teach languages in a world of screens, in HERRERO, C., VANDERSCHELDEN, I. (eds) Using film and media in the Language Classroom. Reflections on Research-led teaching, Bristol, Multilingual Matters, 2019.
FERNÁNDEZ ULLOA, T., El cambio en los estilos de aprendizaje y la necesidad de alfabetización audiovisual. el uso de la publicidad televisiva, in GUERRA LÓPEZ, F. et al. (coords.), Estilos de aprendizaje: investigaciones y experiencias, V Congreso Mundial de Estilos de Aprendizaje, Santander, Universidad de Cantabria, 2012.
GARCÍA GARCÍA, D., Creación y edición de vídeo, in TRUJILLO, F. (coord.), Artefactos digitales. Una escuela digital para la educación de hoy, Barcelona, Graó, 2014, 114-117.
GARCÍA VIDAL, P., MARTÍ CLIMENT, A., El videoling: uso educativo del vídeo en la enseñanza de la gramática, TEJUELO, 2021, 33, 75-102, https://doi.org/10.17398/ 1988-8430.33.75
MARTÍ CLIMENT, A., GARCÍA VIDAL, P., El vídeo en la enseñanza de lenguas. Estudio de su uso didáctico en la formación de docentes, in ROMERA-CIRIA, M. Y BUENO-ALASTUEY, M. C. (coord.), Didáctica de la lengua, multimodalidad y nuevos entornos de aprendizaje, Barcelona, Graó, 2022, 41 - 62.
RAMÍREZ GÓMEZ, C., Elaboración de un catálogo de dificultades gramaticales francés-español, español-francés, in ORTEGA ROMERA, A. et al. (coords), II Jornadas Andaluzas de Calidad en la Enseñanza Universitaria. Desarrollo de Planes de Calidad para la Universidad. Materiales para la Calidad, Sevilla, Universidad de Sevilla, 2000, 65-87.
SALINAS, J., Diseño, producción y evaluación de vídeos didácticos, Palma, Universitat de les Illes Balears, 1992.
SANZ-MORENO, R., Vídeo-crítica y análisis de prácticas docentes en películas francófonas. Congreso IN-RED2021, 2021, http://dx.doi.org/10.4995/INRED2021.2021
SANZ-MORENO, R., Autobiographies langagières audiovisuelles et croyances des futurs enseignants sur l’apprentissage de langues. Synergies Espagne, 2022, 15, 59-76.
SANZ-MORENO, R. et MARTÍ CLIMENT, A., Enseñar a través de vídeos plurilingües: los docentes en formación como creadores de contenidos audiovisuales. Communication présentée à la X Jornada d’Innovació Educativa “Tecnologies emergents per a la transformació docent”(à paraître).
VALVERDE MATEOS, A., Análisis de errores de aprendientes de francés lengua extranjera (FLE) basado en corpus orales. Thèse de doctorat, Madrid, Universidad Autónoma de Madrid, 2012, http://hdl.handle.net/10486/10147
VIEMON, M., Les erreurs fréquentes des étudiants universitaires hispanophones de FLE à l’écrit, ANALES DE FILOLOGIA FRANCESA, 2021, 29, 769-789.
ZOHRA BENATTA, F., Le jeu de rôle, un dispositif de mémorisation ludique des règles de conjugaison des temps composés, de l’essence à la connaissance : une expérience didactique, SYNERGIES AFRIQUE DES GRANDS LACS, 2020, 9, 43-57.
Publicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2024 RAQUEL SANZ MORENO

Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual 4.0.