El rol de los saberes previos, la mediación y el intercambio en la lectura de un álbum

Autors/ores

  • Martina Fittipaldi

Resum

Aquest treball narra una experiència de lectura duta a terme amb dos grups de nens en un primer any de l'ESO d'una escola pública de Sant Joan Despí: un grup de sis nens catalans i un altre de sis nens immigrants de primera generació i de procedència diversa. Amb ambdós es va fer una lectura compartida de l'àlbum Emigrantes de l'il·lustrador australià Shaun Tan, a més de sessions de discussió, entrevistes i activitats de selecció d'il·lustracions i de producció textual.
A partir dels instruments de recollida de dades, en la present recerca s'analitzen els diversos aspectes assenyalats pels nens en la lectura de les imatges, aspectes entre els quals destaquen l'ús de la llum, del color, del moviment, la perspectiva o la materialitat del llibre i el seu procés de producció.
L'anàlisi dels elements reconeguts pels nens, de les funcions que hi atorguen a cadascun d'aquests i de l'ampliació i canvis de perspectiva generats en les situacions d'interacció, condueix a reflexionar sobre la importància dels sabers previs que els lectors posen en joc en apropar-se a un àlbum i sobre la importància de la mediació i de l'intercanvi en la lectura d'àlbums complexos.

Paraules clau

Lectura d’àlbums, alfabetització visual, sabers previs, mediació lectora

Referències

Arizpe, E. (2007) ‘This book is about books’: Literacy, culture and metaliterary awareness. En: Simposio Nuevos impulsos en la investigación sobre el álbum: aspectos estéticos y cognitivos del álbum. Barcelona: UAB.

Arizpe, E. y Styles, M. (2004) Lectura de imágenes. Los niños interpretan textos visuales. México: F.C.E. 1º ed. 2003 Children Reading Pictures: Interpreting Visual Texts. London: Routledge Falmer.

Bosch, E. (2007) Hacia una definición de álbum. AILIJ, Anuario de Investigación en Literatura Infantil y Juvenil, 5, pp. 25–45.

Brice, S. (2004) El valor de la lectura de cuentos infantiles a la hora de dormir: habilidades narrativas en el hogar y en la escuela. En: Zavala,V.; Ñiño-Murcia, M. y Ames, P. (eds.), Escritura y sociedad. Nuevas perspectivas teóricas y etnográficas, Lima: Universidad del Pacífico. 1º ed. 1998 Local Literacies. Reading and Writing in One Community. London: Routledge.

Bruner, J. (1986) El habla del niños. Barcelona: Paidós. 1º ed. 1983: Child’s Talk. Learning to use language. London: Norton.

Chambers, A. (1990) The Reader in the Book. In: Hunt, P. (ed.) Children’s literature. The development of criticism. London: Routledge.

Colomer, T. y Manresa, M. (2008) Lecturas adolescentes: entre la libertad la prescripción. En: Camps, A. y Milian, M. (eds.), Miradas y voces. Investigación sobre la educación lingüística y literaria en entornos plurilingües, pp. 119-130. Barcelona: Graó.

Devetach, L. (2003) La construcción del camino lector. En: Cuadernos de Iberoamérica. Escuelas que hacen escuela II. Los caminos de la palabra. Bs. As.: OEI.

Duran, T. (2007) Àlbums i altres lectures. Anàlisi dels llibres per a infants. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat.

Durand, M. (1975) L’image dans le livre pour enfants. París: L’École des loisirs.

Eco, U. (1979) Lector in fabula. Barcelona: Lumen.

Eco, U. (1996) Seis paseos por los bosques narrativos. Barcelona: Lumen.

Gombrich, E. H. (1979) Arte e ilusión. Estudio sobre la psicología de la representación pictórica. Barcelona: Gustavo Pili.

Kiefer, B. (2005) Una mirada más allá de las preferencias del libro-álbum. Revista Parapara clave El libro-álbum. Invención y evolución de un género para niños, 1, pp. 196-203.

Manresa, M. (2005) Les obres literàries completes a secundària: del lector a la programació. Llicència d’estudis retribüida. Barcelona: Departament d’Educació.

Marsh, J. (Ed.) (2005) Popular Culture, New Media and Digital Literacy in Early Childhood. Abingdon: Routledge Falmer.

Nodelman, P. (2005) Pistas y secretos: cómo funcionan los libros-álbum. Revista Parapara clave El libro-álbum. Invención y evolución de un género para niños, 1, pp. 134-149.

Parsons, M. J. (2002) Cómo entendemos el arte. Barcelona: Paidós. 1º ed. 1987. How we understand art. Cambridge: The Press Syndicate of the University of Cambridge.

Rosenblatt, L. (1978) The Reader, the Text and the Poem. Illinois: Southern Illinois University Press.

Siro, A. (2005) El desafío de la continuidad: una mirada sobre la intervención del mediador en la formación de lectores de álbumes. México: CONACULTA.

Tan, S. (2007) Emigrantes. Cádiz: Bárbara Fiore. 1º ed. 2006 The Arrival. Australia: Lothian Books

Publicades

27-02-2010

Com citar

Fittipaldi, M. (2010). El rol de los saberes previos, la mediación y el intercambio en la lectura de un álbum. Bellaterra: Journal of Teaching and Learning Language and Literature, 1(1), 49–66. https://doi.org/10.5565/rev/jtl3.38

Descàrregues