La théorie de la transposition didactique: un outil conceptuel pour décrire les savoirs grammaticaux élaborés en classe par les élèves

Autors/ores

  • Isabelle Gauvin Université du Québec à Montréal
  • Marie-Claude Boivin Université de Montréal

Resum

Els nostres treballs tenen per objectiu descriure els coneixements gramaticals elaborats pels alumnes durant l'ensenyament/l'aprenentatge de la concordança del verb. Aquesta descripció es realitza gràcies a l'anàlisi de la interaccions didàctiques, és a dir, de les interaccions que es produeixen entre els tres vèrtexs del triangle didàctic (alumne, professor i saber) en la construcció dels objectes ensenyats.

La teoria de la transposició didàctica de Chevallard (1985/1991) constitueix la pedra angular dels nostres treballs. Els conceptes de transposició didàctica externa (saber a ensenyar) i interna (saber ensenyat efectivament) serveixen per analitzar les interaccions didàctiques; el doblet cronogènesi/topogènesi és l'eina conceptual que utilitzem per descriure el pas dels sabers a ensenyar els sabers ensenyats i apresos efectivament.

Aquest article se centrarà en els aspectes conceptuals i metodològics associats a l'estudi de les interaccions didàctiques a l'aula i es presentaran els resultats amb l'únic objectiu d'il·lustrar el nostre procés de recerca, que s'inscriu en el marc de la teoria de la transposició didàctica.

Paraules clau

Aprenentatge, gramàtica, transposició didàctica, cronogènesi, topogènesi

Biografies de l'autor/a

Isabelle Gauvin, Université du Québec à Montréal

Isabelle Gauvin est professeure au département de didactique des langues de l’UQAM depuis juin 2011. Elle s’intéresse à l’enseignement et à l’apprentissage de la grammaire, à l’utilisation par les élèves du secondaire de leurs connaissances grammaticales en écriture et à la formation des enseignants à la didactique de la grammaire et de l’écriture.

Marie-Claude Boivin, Université de Montréal

Marie-Claude Boivin est professeure agrégée au département de didactique de l’Université de Montréal. Elle est titulaire d’un doctorat en linguistique du Massachusetts Institute of Technology. Ses travaux portent sur la didactique de la grammaire (transposition, savoirs des élèves) et sur l’articulation de l’enseignement de la grammaire et de l’écriture.

Publicades

16-09-2012

Com citar

Gauvin, I., & Boivin, M.-C. (2012). La théorie de la transposition didactique: un outil conceptuel pour décrire les savoirs grammaticaux élaborés en classe par les élèves. Bellaterra: Journal of Teaching and Learning Language and Literature, 5(3), 10–24. https://doi.org/10.5565/rev/jtl3.474

Descàrregues