Les voltes de creueria del manuscrit «Llibre de trasas de viax y muntea», de Joseph Ribes
Resum
El manuscrit de Joseph Ribes, Llibre de trasas de viax y muntea (1708), és un autèntic tractat de picapedreria en què apareix una extensa col·lecció de traces de sagita de tot tipus. El llibre, mancat de text, conté traces que van des de la picapedreria medieval fins a l’estereotomia clàssica. Desgraciadament, aquesta obra tan important no ha rebut l’atenció que mereix i el seu contingut està mancat, avui dia, d’un estudi rigorós. Aquest article té per objecte donar a conèixer algunes de les característiques d’aquest tractat i, en particular, l’extens capítol dedicat a les voltes de creueria.
Les voltes de creueria que proposa Ribes presenten solucions formals inesperades i variacions absolutament inèdites. Estudia quaranta voltes diferents ordenades pel nombre de claus amb què estan construïdes; des de les més senzilles, d’una clau, fins a les més complicades, de disset. Només l’important nombre de voltes estudiades, no superat per cap altre tractat conegut, com també l’originalitat dels seus dissenys, farien d’aquest llibre un document de referència fonamental en la tractadística europea.
A l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, hem tingut ocasió de construir una d’aquestes voltes, sens dubte una de les més originals del manuscrit. Es tracta d’una volta en xarxa d’inspiració clarament germànica. Aquesta extraordinària oportunitat ens ha permès d’assolir-ne un coneixement molt més profund. En n’ocuparem a la segona part d’aquest article.
Paraules clau
Joseph Ribes, Catalunya, estereotomia, sagites, construcció, volta de creueria, gòtic, dovelles, claus, rampant, arc creuer, arc apuntat, tercelets, formersPublicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2015 Fabio Tellia, José Carlos Palacios

Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.