Estudio de las creencias de una futura maestra sobre la construcción del repertorio lingüístico a través de narrativas multimodales

Autors/ores

Resum

La narrativa és una pràctica reflexiva que permet (re)pensar i atribuir sentit a les experiències i comprendre la complexitat dels processos d’ensenyament i aprenentatge de llengües. L’objectiu és analitzar les creences d’una mestra en formació inicial sobre la construcció del repertori lingüístic i indagar sobre la seva projecció en les futures pràctiques docents. L’articulació de les creences es fa a partir de narratives multimodals, de les quals s’explora i verifica la seva eficàcia com a eina metodològica.

L’estudi mostra que hi ha creences molt arrelades i d’altres més susceptibles de desestabilitzar. El subjecte ha construït nous marcs interpretatius sobre l’educació en llengües; així, el focus que hi havia sobre el domini d’una llengua s’ha desplaçat cap a la noció de desenvolupament del repertori lingüístic. Els processos reflexius han fet possible atribuir sentit a les seves experiències i mobilitzar i, en alguns casos, desestabilitzar creences que guiaran les seves futures actuacions a l’aula. 

Paraules clau

pràctica reflexiva, creences, narratives multimodals, repertori lingüístic, ensenyament i aprenentatge de llengües

Biografia de l'autor/a

Míriam Cabré Rocafort, Universitat de Barcelona

Miriam Cabré Rocafort és graduada d'Educació Primària (Honors) i un títol de Màster en Investigació en Didàctica de la Llengua i la Literatura (Universitat de Barcelona). Ella té una beca predoctoral al Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura; especialitzada en Educació Infantil i Primària. És membre del grup de recerca Plurilingüisme i l'aprenentatge de Llengües (PLURAL) a la Universitat de Barcelona.

Publicades

30-10-2016

Com citar

Cabré Rocafort, M. (2016). Estudio de las creencias de una futura maestra sobre la construcción del repertorio lingüístico a través de narrativas multimodales. Bellaterra: Journal of Teaching and Learning Language and Literature, 9(3), 50–68. https://doi.org/10.5565/rev/jtl3.652

Descàrregues