Llibertat d’informació, “chilling effect” i espai de llibertat, seguretat i justícia

Comentari a la sentència Real Madrid Club de Fútbol/ Société Éditrice du Monde (TJUE, sentència de 4 d’octubre de 2024, as. C-633/22)

Autors/ores

Resum

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en l’assumpte Real Madrid Club de Fútbol/Société Éditrice du Monde ha posat de manifest la relació entre l’espai de llibertat, seguretat i justícia de la Unió Europea i la protecció de la llibertat d’expressió i informació reconeguda en l’article 11 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Aquesta sentència feia referència a l’execució a França d’unes sentències dictades per diversos tribunals espanyols per les quals l’empresa Société Éditrice du Monde, editora del diari Le Monde, havia d’indemnitzar el Real Madrid Club de Fútbol i el director dels seus serveis mèdics per la publicació en aquell rotatiu d’una informació que vinculava aquell club amb la realització de pràctiques de dopatge. La vinculació entre l’excepció d’ordre públic i la vulneració de l’article 11 de la Carta ve determinat, segons la sentència, per l’elevat import de la indemnització reclamada, que podia produir un greu desequilibri financer a la societat demandada i repercutir en un efecte dissuasiu (“chilling efect”) a l’hora de publicar informacions d’interès general, tant per al diari Le Monde com, en general, per als periodistes i mitjans de comunicació.

Paraules clau

Espai de llibertat, seguretat i justícia, Cooperació judicial, Ordre públic, Efecte dissuasiu, Llibertat d'informació

Referències

Pech, L. (2021). The concept of chilling effect. Its untapped potential to better protect democracy, the rule of law ,and fundamental rights in EU. Opening Society Foundation. https://www.opensocietyfoundations.org/publications/the-concept-of-chilling-effect

Urías, J. (2023). El efecto disuasorio (chilling effect) sobre el ejercicio de los derechos en nuestra jurisprudencia constitucional. Revista Española de Derecho Constitucional, 129, 305-336. https://doi.org/10.18042/cepc/redc.129.10

Biografia de l'autor/a

Ferran Armengol Ferrer, Universitat de Barcelona

Doctor en Dret, advocat i funcionari de la Generalitat, actualment és responsable jurídic de la Direcció general de Mitjans de Comunicació. Compagina aquesta activitat amb la docència i la recerca com a professor associat de Dret internacional públic i Dret de la Unió Europea a la Universitat de Barcelona. És autor de diverses publicacions sobre protecció contra la desinformació, cooperació financera internacional, projecció internacional de les Comunitats autònomes i aplicació judicial interna del dret internacional públic i del dret de la Unió Europea.

Publicades

31-01-2025

Descàrregues