«Por España y por mi fe aquí muerto me quedé». Sobre monuments franquistes de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) a la província de Burgos

Autors/ores

  • José Luis Hernando Garrido UNED – Centro Asociado de Zamora

Resum

La Piràmide de l’Escut s’aixeca al costat de la carretera de Burgos a Santander (N-623). Relacionada amb els sagraris militars en homenatge als caiguts italians de la Primera Guerra Mundial construïts en època de Mussolini, el jerarca feixista encara és present en el monument burgalès, on van ser enterrades les restes de centenars de combatents transalpins caiguts en la campanya del Nord de l’estiu de 1937. El monument, dedicat al general Antonio Sagardía i la seva 62 divisió d’Olasagasti i Olano, instal·lat a la vora de la mateixa N-623, traça una proa de nau (o una àguila) de ressonàncies futuristes. A Alcocero, molt a prop del port de la Brújula, s’hi va aixecar un altre monument en homenatge a Emilio Mola, cap de l’exèrcit del Nord, mort allí en accident aeri el juny de 1937.

Paraules clau

Castella i Lleó, Cantàbria, monuments funeraris, monuments commemoratius, feixisme, dictadura franquista , arqueologia, fotografia, patrimoni històric, memòria hisòrica, Guerra Civil Espanyola (1936-1939)

Publicades

11-03-2022

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.