L’objecte artístic en el sistema d’amor medieval. Intercanvi de dons en l’època gòtica

Autors/ores

Resum

La celebrada declaració d’amor que Tirant fa a Carmesina, en la qual un objecte agafa tot el protagonisme, serveix en aquest article com a pretext per replantejar el protagonisme absolut que l’estudi de textos ha tingut en la codificació del que avui entenem com a amor cortès. Aquesta anàlisi persegueix, a través de l’exploració d’objectes creats ex profeso per a fins amatoris, posar en relleu la importància de la cultura material en el desenvolupament i el perfeccionament de l’ideari eròtico-amorós de l’aristocràcia baixmedieval. Estudiar la gestualitat i la materialitat de certes escenes galants en objectes del període pot suposar una nova pista per a la comprensió de la cultura amatòria en època gòtica.

Paraules clau

regal, gòtic, amor cortès, mirall, Tirant lo Blanch

Biografia de l'autor/a

Mireia Castaño, Universitat de Ginebra

Doctoranda a la Universitat de Ginebra. Departament d'Història de l'Art Medieval. Membre del projecte "Peindre en France à la Renaissance" a Ginebra i de "Magistri Cataloniae. Artistas, patronos y público. Cataluña y el Mediterraneo (s. XI-XV)", projecte de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Publicades

22-12-2017

Com citar

Castaño, M. (2017). L’objecte artístic en el sistema d’amor medieval. Intercanvi de dons en l’època gòtica. Locus Amoenus, 15, 5–16. https://doi.org/10.5565/rev/locus.297

Descàrregues