Què se’n va fer, del Saló de Regnes. Mig segle d’utopia

Autors/ores

  • Patricia García-Montón González Universitat Complutense de Madrid

Resum

El 1998, coincidint amb la direcció de Fernando Checa al Museu del Prado, nomenat amb l’arribada del Partit Popular al Govern, es presentava el projecte oficial de reordenació de les col·leccions per a la part del que va ser l’antic Saló de Regnes del Palau del Buen Retiro, llavors Museu de l’Exèrcit. Aquesta proposta havia estat un lloc comú de grans historiadors espanyols, des d’Elías Tormo, vocal del primer Patronat del Prado, fins a Alfonso E. Pérez Sánchez, director durant el mandat del Partit Socialista Obrer Español, i que suposava una llança a favor de la recuperació historicista. Però la dimissió de Checa va truncar la continuïtat d’aquest projecte.

Reconstruir aquest espai urbà tan emblemàtic, per la seva vinculació amb la història nacional, continua sent una utopia que ha inspirat exposicions, que ha posat damunt la taula els anhels de renovació en els discursos museogràfics durant l’actual direcció de Miguel Zugaza, i que fins i tot ha arribat fins a plataformes d’activisme 2.0, com Change.org, la qual cosa sens dubte és una invitació a reflexionar sobre les polítiques culturals de les últimes dècades a Espanya.

Paraules clau

Saló de Regnes, Palau del Buen Retiro, Museu del Prado, segle XX, política cultural, museografia, historiografia, cultura visual

Publicades

23-12-2016

Descàrregues