En busca del lector implícito en tres versiones del relato de la niña obediente
Resum
Aquest treball és una anàlisi comparativa d’El comediant de Saki, el Conte de la nena condecorada de Jorge Ibargüengoitia i Hipersúper Jezabel de Tony Ross, tres obres destinades directament o indirectament a un receptor infantil que comparteixen un mateix arquetip o motiu: el de la nena obedient i súperperfecta, allunyada del comportament característic de la infantesa i pròxima al món adult i al model de conducta que aquest habitualment promou. A partir de la comparació de les semblances i diferències entre aquestes tres versions del relat de la nena obedient, i des de l'òptica de la teoria de la recepció, es fa patent el paper que compleix el lector implícit com un element intrínsec a la configuració artística de l'obra. Mitjançant l'ús de diferents recursos, les tres obres plantegen des de la seva estructura mateixa la presència d'un lector actiu que s'anticipa als fets, posa en funcionament els jocs irònics i humorístics, desentranya el sentit, interpreta i, abans que res, genera aquesta màgica aliança obra-lector que insufla vida al text. En aquest assaig es descobreixen pas a pas les empremtes d'un lector predeterminat en tres contes en què destaca la crítica a un personatge que en la seva recerca per assolir la perfecció cau en l'horror d'encarnar-la.Paraules clau
Literatura infantil, Lector implícit, Receptor, Àlbum-ConteReferències
Aristóteles (1974) Poética de Aristóteles. Madrid: Gredos.
Colomer, T. (1999) La reformulación del cuento popular en la literatura infantil moderna. En Introducción a la literatura infantil y juvenil, pp. 75-80. Madrid: Síntesis.
Eco, U. (1999) Lector in fabula. La cooperación interpretativa en el texto narrativo. 4ª ed. Barcelona: Lumen.
Flor, J. y J. G. Sobrino (1992) Entrevistamos a Tony Ross. Peonza. Boletín Trimestral de Literatura Infantil. Santander: Asociación Cultural Peonza: 21-29.
Ibargüengoitia, J. (1989) Cuento de la niña condecorada. En Piezas y cuentos para niños, pp. 107-109. México: Joaquín Mortiz.
Ingarden, R. (1998) La obra de arte literaria. México: Taurus, Universidad Iberoamericana.
Iser, W. (1987) El acto de leer: Teoría del efecto estético. Madrid: Taurus.
Montes, G. (1999) Scherezada o la construcción de la libertad. En La frontera indómita. En torno a la construcción y defensa del espacio poético, pp.15-31. México: F.C.E.
Pozuelo Yvancos, J. M. (1989) Poética de la recepción. En Teoría del lenguaje literario. 2ª ed., pp. 105-127. Madrid: Cátedra.
Ross, T. (1990) Hipersúper Jezabel. Madrid: SM. Saki (1978) The Storyteller. En Williams, E. (comp.) Short Stories, pp. 234-239, Londres: Dent.