«Sabers dissidents». El senzill, el doble, la universitat
Resum
Aquest text busca, d’una banda, posar en evidència el cos (masculí) que constitueix la Universitat a Xile com a dispositiu de saber i, de l’altra, intenta tornar explícites les maneres en què aquest cos (masculí) és subvertit per altres cossos que no són sinó altres configuracions «politicoliteràries». En aquest sentit, el present article estableix el lloc de l’alteració o la dissidència no tant en una «afirmació», sinó en una «operació escriptural». Per això em concentraré, principalment, en l’estudi del Bosquejo del origen y progresos del arte de escribir (1827), d’Andrés Bello; Castellano versus francés (1915), d’Amanda Labarca, i Sobre la necesidad de fundar un Departamento de Filosofía en (la Universidad de) Chile (1985), de Patricio Marchant. Aquests textos seran els que em permetran plantejar la pregunta pel cos de la universitat com a règim d’escriptura.
Paraules clau
cos, saber, universalisme, diferència, masculí, femení, feminisme, diferència sexual, alteració, XileReferències
BELLO, Andrés (1827). «Bosquejo del origen y progresos del arte de escribir». En: Obras completas, XXIII. Caracas: Casa de Bello.
— (2011). «Discurso pronunciado en la instalación de la Universidad de Chile» (1843) y «Escritos republicanos». En: LÓPEZ, María José y SANTOS, José (eds.). Escritos republicanos: Selección de escritos políticos del siglo XIX. Santiago: LOM.
ECHEVERRÍA, Inés (2001). «Amanda Labarca: Castellano versus francés (1915)». En: SUBERCASEAUX, Bernardo (antologador). Alma femenina y mujer moderna. Santiago: Cuarto Propio.
MARCHANT, Patricio (2000). «Sobre la necesidad de fundar un Departamento de Filosofía en (la Universidad de) Chile». En: OYARZÚN, Pablo y THAYER, Willy (eds.). Escritura y temblor. Santiago: Cuarto Propio.
Publicades
Com citar
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2018 Alejandra Castillo

Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.