La formació de paraules a l'aula: observar, pensar i reflexionar

Autors/ores

  • David Serrano Dolader Universidad de Zaragoza

Resum

En els últims temps, s'ha començat a prestar una merescuda atenció a la morfologia lèxica de l'espanyol des de perspectives que posen el focus en un acostament pedagògic i didàctic directament orientat a l'aula. En totes les etapes d'ensenyament, el potenciament de la consciència morfològica i de la reflexió metalingüística han de ser claus en què fonamentar el procés d'aprenentatge. A partir d'un breu decàleg de cites per a la reflexió teòrica, en l'article es proposen diversos tipus d'activitats que permetin a l'alumne centrar-se en la reflexió inductiva sobre com operen els processos de formació de paraules en espanyol. L'objectiu últim és que sigui l'estudiant el que -a través d'activitats formulades de manera guiada- pugui anar obtenint conclusions i generalitzacions, i sigui capaç fins i tot d'anar descobrint quins han de ser els límits del seu propi aprenentatge morfològic en etapes preuniversitàries de la seva educació .

Paraules clau

Formació de paraules, consciència morfològica, reflexió metalingüística, didàctica de la llengua, activitats per a l'aula

Referències

BOSQUE, Ignacio (2015): “Nuevas reflexiones sobre la enseñanza de la gramática: actitudes frente a contenidos”, II Jornadas GrOC, Barcelona: UAB. 5-02-2015 <https://sites.google.com/site/ignaciobosquemunoz/publicaciones-y-presentaciones/2015>

GIL LAFORGA, Irene (2020): “El análisis morfológico en el aula. Perspectiva, contenidos y actividades”, ReGrOC (Revista de Gramática Orientada a las Competencias), 2/1: 43-66.

MARTÍN VEGAS, Rosa Ana (2018): “Modelos de aprendizaje léxico basados en la morfología derivativa”, RILCE 34/1: 262-285.

SERRANO-DOLADER, David et alii (eds.) (2009): Morfología y español como lengua extranjera (E/LE), Zaragoza, Prensas Universitarias de Zaragoza (PUZ).

SERRANO-DOLADER, David (2012): “Tensiones entre sincronía y diacronía en la descripción de la morfología léxica del español: el caso de la Nueva Gramática de la Lengua Española (NGLE)”. En: M. Campos Souto et alii (eds.), “Assi como es de suso dicho”. Estudios de morfología y léxico en homenaje a Jesús Pena, San Millán de la Cogolla, Cilengua: 485-498.

SERRANO-DOLADER, David (2019): Formación de palabras y enseñanza del español LE/L2, London / New York, Routledge.

SERRANO-DOLADER, David (2020, en prensa): “Sufijos no apreciativos que sí aprecian: enfoque didáctico para el aula de ELE”, Revista Internacional de Lenguas Extranjeras (RILE).

VARELA ORTEGA, Soledad (1999): “Sobre las relaciones de la morfología con la sintaxis”, Revista Española de Lingüística 29/2: 257-281.

Biografia de l'autor/a

David Serrano Dolader, Universidad de Zaragoza

Departamento de Lingüística y Literaturas Hispánicas

Profesor Titular de Lengua Española

Publicades

13-12-2020

Descàrregues