La formació de paraules a l'aula: observar, pensar i reflexionar
Resum
En els últims temps, s'ha començat a prestar una merescuda atenció a la morfologia lèxica de l'espanyol des de perspectives que posen el focus en un acostament pedagògic i didàctic directament orientat a l'aula. En totes les etapes d'ensenyament, el potenciament de la consciència morfològica i de la reflexió metalingüística han de ser claus en què fonamentar el procés d'aprenentatge. A partir d'un breu decàleg de cites per a la reflexió teòrica, en l'article es proposen diversos tipus d'activitats que permetin a l'alumne centrar-se en la reflexió inductiva sobre com operen els processos de formació de paraules en espanyol. L'objectiu últim és que sigui l'estudiant el que -a través d'activitats formulades de manera guiada- pugui anar obtenint conclusions i generalitzacions, i sigui capaç fins i tot d'anar descobrint quins han de ser els límits del seu propi aprenentatge morfològic en etapes preuniversitàries de la seva educació .Paraules clau
Formació de paraules, consciència morfològica, reflexió metalingüística, didàctica de la llengua, activitats per a l'aulaReferències
BOSQUE, Ignacio (2015): “Nuevas reflexiones sobre la enseñanza de la gramática: actitudes frente a contenidos”, II Jornadas GrOC, Barcelona: UAB. 5-02-2015 <https://sites.google.com/site/ignaciobosquemunoz/publicaciones-y-presentaciones/2015>
GIL LAFORGA, Irene (2020): “El análisis morfológico en el aula. Perspectiva, contenidos y actividades”, ReGrOC (Revista de Gramática Orientada a las Competencias), 2/1: 43-66.
MARTÍN VEGAS, Rosa Ana (2018): “Modelos de aprendizaje léxico basados en la morfología derivativa”, RILCE 34/1: 262-285.
SERRANO-DOLADER, David et alii (eds.) (2009): Morfología y español como lengua extranjera (E/LE), Zaragoza, Prensas Universitarias de Zaragoza (PUZ).
SERRANO-DOLADER, David (2012): “Tensiones entre sincronía y diacronía en la descripción de la morfología léxica del español: el caso de la Nueva Gramática de la Lengua Española (NGLE)”. En: M. Campos Souto et alii (eds.), “Assi como es de suso dicho”. Estudios de morfología y léxico en homenaje a Jesús Pena, San Millán de la Cogolla, Cilengua: 485-498.
SERRANO-DOLADER, David (2019): Formación de palabras y enseñanza del español LE/L2, London / New York, Routledge.
SERRANO-DOLADER, David (2020, en prensa): “Sufijos no apreciativos que sí aprecian: enfoque didáctico para el aula de ELE”, Revista Internacional de Lenguas Extranjeras (RILE).
VARELA ORTEGA, Soledad (1999): “Sobre las relaciones de la morfología con la sintaxis”, Revista Española de Lingüística 29/2: 257-281.
Publicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2020 David Serrano Dolader

Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.