Intersubjectivitat transcendental i món social

Autors/ores

  • Ma Carmen López Sáenz Universidad de la Rioja

Resum

El tema de la intersubjectivitat posa en relleu que les ciències socials necessiten a la filosofia, explica l'origen de les relacions socials i ofereix una base per a tota concepció de la subjectivitat.
La fenomenologia ha plantejat aquesta qüestió des dels seus arrels; el solipsisme que se li atribueix és incompatible amb l'intent de Husserl d'explicar la constitució del món per mitjà de la subjectivitat transcendental.
Husserl va entendre la subjectivitat transcendental com essencial a tota possible comunitat humana. És a dir, atribueix, al transcendental més importància que al intersubjectiu.
En aquest article examinem l'anomenada Egología husserliana i afirmem que aquesta pot ser evitada si s'aplica la dialèctica a la relacion Jo-Un altre, si la fenomenologia esdevé dialèctica.
En els seus últims escrits Husserl parla d'una comunitat monadològica i passa a desenvolupar una ontologia social en la qual la intersubjectivitat --com raó constituent- és una empresa sense fi. El seu nou interès per la història fa del seu teoria de la intersubjectivitat la clau d'una societat utòpica l'horitzó és la Lebenswelt.
Merleau-Ponty va desenvolupar aquests punts que Husserl havia sol esbossat, i sense prestar atenció al tema de la intersubjectivitat, revaloritzar el món social que l'existencialisme havia negligit.
A. Schutz va aplicar aquestes idees i va inaugurar el pensament sociofenomenológico al preu d'un abandó gairebé complet de la transcendentalitat, que es va limitar a analitzar des del punt de vista dels seus efectes. D'aquesta manera va privar la Lebenswelt d'una dimensió fonamental, i va fer de la intersubjectivitat la base de la realitat de sentit comú, així com de les ciències socials.
Els seguidors d'Husserl van contribuir a desenvolupar la intersubjectivitat de manera interpersonal i mundà. Husserl afirma que, a més de tot això, cal recuperar la dimensió transcendental com una estructura a priori de la societat i de les categories que contribueixen a comprendre l'ésser humà.

Paraules clau

Fenomenologia, Subjecte, Relacions humanes, Husserl

Publicades

1994-07-18

Com citar

López Sáenz, M. C. (1994). Intersubjectivitat transcendental i món social. Enrahonar. An International Journal of Theoretical and Practical Reason, 22, 33–61. https://doi.org/10.5565/rev/enrahonar.631

Descàrregues