Afers d'homes: don Álvaro, el teatre romàntic i altres problemes cabdals del XIX espanyol
Resum
Després d'un repàs dels treballs més dinàmics sobre Don Álvaro o la fuerza del sino (1830-1835), es mostra com des d'alguns béns de l'espanyol es revela el caràcter obertament econòmic de la peça teatral, sumant-se aquesta a un moviment de modernització controlada per una hegemonia masculina. Així mateix, es reprèn la lectura de Walter T. Pattison (1967), quant a la presència de l'Inca Garcilaso de la Vega en la textura del indià protagonista, la qual cosa serveix per argumentar com la noció de raça es presenta com un punt de trencament des d'on instaurar un model de món liberal i masculí, redefinint-se aspectes com la família, els rols de gènere i la funció dels sexes. Finalment, s'insisteix en la labor de l'obra dins d'una nova noció de capital.
Paraules clau
teatre romàntic, hegemonia masculina, indians, raça, capitalReferències
ALONSO SEOANE, José, “Sobre Don Álvaro y su verdadero origen. Presencia de la obra del Inca Garcilaso en el drama del duque de Rivas”, en Concepción ARGENTE DEL CASTILLO (ed.), Homenaje al profesor Antonio Gallego Morell, Granada, Universidad de Granada, 1989.
ARROYO, Antonio, y MACCHI, Fernanda, “La clave americana en el imaginario romántico: Ángel de Saavedra, Duque de Rivas”, en Cuadernos de Ilustración y Romanticismo, 18 (2011).
ASENSI PÉREZ, Manuel, “El teatro de las marionetas en Bajtín: la crítica como sabotaje ante la polifonía”, Signa. Revista de la Asociación Española de Semiótica, vol. 23 (2014).
ASENSI, Manuel, Crítica y sabotaje, Barcelona, Anthropos, 2011.
BENJAMIN, Walter, Libro de los pasajes, Madrid, Akal, 2013.
CARTAGENA, José R., Masculinidades en obras: el drama de la hombría en la España imperial, Newark, Juan de la Cuesta, 2008.
CONNELL, R. W., “La organización social de la masculinidad”, en VALDÉS, Teresa, y OLAVARRÍA, José (ed.), Masculinidad/es: poder y crisis, Chile, Isis Internacional, 1997
CONNELL, R. W., Masculinities, Berkeley, University of California Press, 1995.
CORTEZ, Enrique, “Don Álvaro y el Inca, del mestizaje armónico al sujeto migrante”, en MAZOTTI, José Antonio (ed.), Renacimiento mestizo: Los 400 años de los comentarios reales, Frankfurt am Main, Iberoamericana-Vervuert, 2010, pp. 303-325.
DAVIDOFF, Leonore, y HALL, Catherine, Fortunas familiares. hombres y mujeres de la clase media inglesa, 1780-1850, Madrid, Cátedra, 1994.
ERWIN, Zachary, “Uneven Modernities, Uneven Masculinities: Manliness and the Galician Hinterland in the Novels of Emilia Pardo Bazán (1882-1896)”, Durham, Duke University, 2010, tesis doctoral.
ERWIN, Zachary, Uneven Modernities, Uneven Masculinities.
HARNECKER, Marta, Los conceptos elementales del materialismo histórico, México, Siglo XXI, 1994.
IAROCCI, Michael, Properties of Modernity. Romantic Spain, Modern Europe, and the Legacies of Empire, Nashville: Vanderbilt University Press, 2006.
LAURENTIS, Teresa DE, “La tecnología del género”, en Mora, Revista del Área Interdisciplinaria de Estudios de la Mujer, 2 (1996).
LOSADA, Juan Manuel, “La concepción del honor en el teatro español y francés del s. XVII: Problemas de metodología”, en AISO. ACTAS II, 1990.
MARX, Karl, Capital: A Critique of Political Economy, Londres, Lawrence & Wishart, 1964.
MARX, Karl, El Dieciocho Brumario de Luis Bonaparte, MIA, s.p. 2000.
MARX, Karl, y ENGELS, Friedrich, La ideología alemana. Crítica de la novísima filosofía alemana en las personas de sus representantes Feuerbach, B. Bauer y Stirner y del socialismo alemán en las de sus diferentes profetas, Barcelona, Grijalbo, 1974.
NADAL, Jordi, El fracaso de la revolución industrial en España (1814-1913), Barcelona, Ariel, 1975.
PATEMAN, Carole, El contrato sexual, Barcelona, Anthropos, 1995.
PATTISON, Walter T. “The Secret of Don Alvaro”, en Symposium: A Quarterly Journal in Modern Literatures, 21 (1), 1967, pp. 67-81.
PATTISON, Walter T., “The Secret of Don Alvaro”, en Symposium: A Quarterly Journal in Modern Literatures, 21 (1), 1967.
SAAVEDRA Ángel DE [duque de Rivas], Don Álvaro o la fuerza del sino, ed. de Madrid, Castalia, 1986.
SHUBERT, Adrian, A Social History of Modern Spain, Nueva York, Routledge, 1990.
SURWILLO, Lisa, “Speaking of Race in Don Álvaro”, en Revista Hispánica Moderna, 63-1- (2010).
VALERO, José, y ZIGHELBOIM, Stephanie, “Don Álvaro o la fuerza del signo”, en Decimonónica. Journal of Nineetenth Century Hispanic Cultural Production, 3-1 (2006), pp. 53-71.
VÉLEZ QUIÑONES, Harry, Monstrous Displays: Representation and Perversion in Spanish Literature, New Orleans, University Press of the South, 1999.
Publicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2018 Mauricio Zabalgoitia Herrera

Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.