«Mai vam ser postmoderns». Constel·lacions del pensament postfundacional: una lectura d’Oliver Marchart

Autors/ores

Resum

La publicació del llibre Pensament polític postfundacional, d’Oliver Marchart (2009), va situar la categoria del postfundacionalisme en el camp de la filosofia política contemporània. No obstant això, al llarg dels seus diversos treballs, l’autor no ha deixat d’ampliar aquesta categoria fins al punt que es pot postular com una categoria de la història de la filosofia contemporània. Per tal de contribuir a aclarir i delimitar el concepte de postfundacionalisme, aquest treball efectua una cartografia del pensament postfundacional situant les diferents constel·lacions d’autors i autores que Oliver Marchart ha anat traçant en els seus diferents treballs, alhora que delimita la posició del mateix autor dins d’aquesta.

Paraules clau

postfundacionalisme, filosofia contemporània , filosofia política contemporània, filosofia social

Referències

AGAMBEN, Giorgio (2019). Creación y anarquía. Buenos Aires: Adriana Hidalgo.

BUTLER, Judith (1992). «Fundamentos contingentes: El feminismo y la cuestión del “postmodernismo”». La Ventana, 13, 8-41, 2001.

BEISTEGUI, Miguel de (2004) Truth and Genesis: Philosophy as Differential Ontology. Indiana: Indiana University Press.

FOUCAULT, Michel (1966). Las palabras y las cosas: Una arqueología de las ciencias humanas. Buenos Aires: Siglo XXI, 1968.

LATOUR, Bruno (1991). Nunca fuimos modernos: Ensayo de antropología simétrica. Buenos Aires: Siglo XXI, 2007.

MARCHART, Oliver (2009). El pensamiento político posfundacional: La diferencia política en Lefort, Nancy, Badiou y Laclau. Buenos Aires: FCE.

MARCHART, Oliver (2010). Die politische Differenz zum Denken des Politischen bei Nancy, Lefort, Badiou, Laclau und Agamben [Libro electrónico]. Berlín: Suhrkamp, 2013.

MARCHART, Oliver (2013). Das unmögliche Objekt: Eine postfundamentalistische Theorie der Gesellschaft [Libro electrónico]. Berlín: Suhrkamp.

MARCHART, Oliver (2018). Thinking Antagonism: Political Ontology after Laclau. Edimburgo: Edinburgh University Press.

MARCHART, Oliver (2019a). Estética conflictual: Activismo artístico y esfera pública. Barcelona: NED Ediciones, 2024.

MARCHART, Oliver (2019b). «Sobre la primacía de la política: El “giro ontológico” como forma del actuar político». Pensamiento al Margen: Revista Digital sobre las Ideas Políticas, 10, 136-148.

NANCY, Jean Luc (2006). Ser singular plural. Madrid: Arena Libros.

SCHÜRMANN, Reiner (1982). El principio de anarquía: Heidegger y la cuestión del actuar. Madrid: Arena Libros, 2017.

SCHÜRMANN, Reiner (1983). «Que faire à la fin de la métaphysique?». Heidegger: Cahier de l’Herne, 45, 354-369.

Biografia de l'autor/a

Ester Jordana Lluch, Universidad de Zaragoza

Ester Jordana Lluch és professora de filosofia a la Universitat de Saragossa. Ha estat docent a la Universitat de Barcelona, a l’Escola Massana d’Arts i Disseny de Barcelona i a la Universitat Oberta de Catalunya. És llicenciada en Psicologia per la Universitat Rovira i Virgili i llicenciada i doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona, amb una tesi sobre Michel Foucault. La seva recerca se centra en l’àmbit del pensament crític contemporani. Ha publicat el llibre Michel Foucault: biopolítica y gubernamentalidad (Gedisa, 2021) en el marc de la col·lecció «Pensamiento Político Posfundacional».

Publicades

2025-03-31

Com citar

Jordana Lluch, E. (2025). «Mai vam ser postmoderns». Constel·lacions del pensament postfundacional: una lectura d’Oliver Marchart. Enrahonar. An International Journal of Theoretical and Practical Reason, 74, 13–35. https://doi.org/10.5565/rev/enrahonar.1616

Descàrregues

Funding data