Representació i imaginació: dues lectures foucaultianes de l’època clàssica
Resum
Aquest article exposa la caracterització que fa Foucault de l’època clàssica, on aborda el sorgiment de la modernitat des d’un punt de vista arqueològic. Dos corpus s’exploraran: el cèlebre llibre Les mots et les choses: Une archéologie des sciences humaines, de 1966, i La question anthropologique, manuscrit inèdit i recentment publicat d’un curs dictat el 1955 que revela aspectes de l’analítica que Foucault està construint, donant compte, ja el 1950, d’una posició que mantindrà com a hipòtesi analítica en els seus textos de 1960, realitzant els mateixos talls temporals i situant l’home com a figura epistèmica moderna. Ara bé, l’anàlisi de l’època clàssica en tots dos corpus fa èmfasi en un problema diferent: si l’episteme de la representació ocupa el centre de l’anàlisi a Les mots…, en el curs de 1955, la mateixa època és visitada en relació amb el problema de la imaginació, situant en Malebranche un referent principal. En aquest estudi presentarem ambdues derives posant en valor els seus èmfasis particulars tant com la potència que habilita el seu encreuament.
Paraules clau
Michel Foucault, Malebranche, antropologia, episteme clàssica, críticaReferències
ARNAULD, Antoine y NICOLE, Pierre (1683). La Logique ou l’art de penser contenant, outre les règles communes, plusieurs observations nouvelles, propres à former le jugement. Edición crítica de Pierre Clair y François Girbal. París: Presses Universitaires de France, 2012.
BRITOS, María del Pilar (2011). «La arqueología del saber: Una relectura de las tensiones epistemológicas de las ciencias humanas». Revista Colombiana de Filosofía de la Ciencia, XI (22), 57-72.
CARBONE, Rafaelle (2018). La mission politique de Malebranche. París: Garnier.
CASTRO, Edgardo (2023). Introducción a Foucault (edición actualizada con los materiales recientemente editados del joven Foucault). Buenos Aires: Siglo Veintiuno Editores.
CASTRO, Edgardo y SFERCO, Senda (2022). «El joven Foucault». En: FOUCAULT, M. Binswanger y el análisis existencial: Un abordaje filosófico de la enfermedad mental. Buenos Aires: Siglo Veintiuno Editores.
FOUCAULT, Michel (1966). Les mots et les choses: Une archéologie des sciences humaines. París: Gallimard.
FOUCAULT, Michel (2004a). Sécurité, territoire, population: Cours au Collège de France 1977-1978. París: Seuil-Gallimard.
FOUCAULT, Michel (2004b). Naissance de la biopolitique: Cours au Collège de France 1978-1979. París: Gallimard-Seuil.
FOUCAULT, Michel (2021). Phénoménologie et psychologie. París: EHESS-Gallimard-Seuil.
FOUCAULT, Michel (2022). La question anthropologique. París: EHESS-Gallimard-Seuil.
MALEBRANCHE, Nicolas (1962-1964). De la Recherche de la vérité, ou l’on traite de la nature de l’esprit de l’homme et de l’usage qu’il en doit faire pour éviter l’erreur dans les sciences. París: Vrin-CNRS.
MEIER-OESER, Stephan (1997). Die Spur des Zeichens: Das Zeichen und seine Funktion in der Philosophie des Mittelalters und der früher Neuzeit. Berlín / Nueva York: Walter de Gruyter.
ROBINET, André (1978). Le Langage à l’Âge classique. París: Klincksieck.
RODIS-LEWIS, Geneviève (1992). Œuvres II. París: Gallimard, 1992. Bibliothèque de la Pléiade.
SABOT, Philippe (2006). Lire «Les mots et les choses» de Michel Foucault. París: Presses Universitaires de France. https://doi.org/10.3917/puf.sabot.2006.01
SABOT, Philippe (2021). «Situation et présentation des annexes». En: FOUCAULT, M. Phénoménologie et psychologie. París: EHESS-Gallimard-Seuil.
SCRIBANO, Emanuela (2020). «Les jugements naturels: Devenir Malebranche». En: BARDOUT, J.-Ch.; CARRAUD, V. y MOREAU, D. (eds.). Nouvelles recherches sur la recherche de la vérité. París: Vrin, 39-56.
VINCIGUERRA, Lorenzo (2005). Spinoza et le signe: La genèse de l’imagination. París: Vrin.
Publicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2023 Senda Sferco
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.