El trencament de la subjectivitat en Hegel: Antonius Block i el buit en el mirall
Resum
Aquest treball aborda el problema del moviment representacional de la subjectivitat, entès com un desplegament d’aquesta que dona com a resultat una operació d’aparent «externalització» de si mateixa. Per desenvolupar aquesta idea es recorre a elements teòrics tractats per Hegel a la Fenomenologia de l'esperit, així com també a algunes nocions formulades des de la psicoanàlisi lacaniana. Ambdós recursos teòrics es conjuguen amb interpretacions que es proposen de quatre escenes de la pel·lícula El setè segell, d’Ingmar Bergman, amb el propòsit de conjugar relacions i possibilitats analítiques.
Paraules clau
Hegel, Antonius Block, consciència, representació, subjectivitatReferències
ALTHUSSER, Louis (1988). Ideología y aparatos ideológicos del Estado. Buenos Aires: Ediciones Nueva Visión.
HEGEL, G. W. F. (1976). Ciencia de la lógica. Traducido por Augusta y Rodolfo Mondolfo. Volumen II. Buenos Aires: Ediciones Solar.
HEGEL, G. W. F. (1994). Fenomenología del espíritu. Traducido por Wenceslao Roces. Ciudad de México: Fondo de Cultura Económica.
HEGEL, G. W. F. (2006). Filosofía real. Traducido por José María Ripalda. Ciudad de México: Fondo de Cultura Económica.
LACAN, Jacques (2008). R.S.I.: Séminaire 22, 1974-1975, Clase 1, 10 de diciembre de 1974. Traducido por Ricardo Rodríguez Ponte. Texto establecido por Jacques-Alain Miller, en los números 2, 3, 4 y 5 de la revista Ornicar?: Bulletin périodique du Champ freudien, Le Graphe, 1975-1976.
LACAN, Jacques (2018). «El Estadio del Espejo como formador de la función del yo tal y como se nos revela en la experiencia psicoanalítica». En: Escritos 1. Madrid: Siglo XXI Editores.
ŽIŽEK, Slavoj (2004). ¡Goza tu síntoma!: Jaques Lacan dentro y fuera de Hollywood. Buenos Aires: Nueva Visión.
ŽIŽEK, Slavoj (2006). Arriesgar lo imposible: Conversaciones con Glyn Daly. Madrid: Editorial Trotta.
Publicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2023 Felipe Berríos Ayala
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.