La vida infame en el règim estètic de la història: Rancière lector de Foucault

Autors/ores

  • Rafael Farías Becerra Universidad de Chile

Resum

Cap a 1976 Michel Foucault assenyalava que la literatura sorgeix en la modernitat amb el gran imperatiu ètic i polític de treure a la llum les fosques existències del món social alhora que formava part d’un complex dispositiu de poder capaç de fer entrar el més banal i infame d’una societat en l’ordre del discurs. Un parell de dècades després, Jacques Rancière ens dirà que l’aparició de la literatura inaugura un nou règim estètic que canviarà per sempre l’escriptura de la història i els tipus de composició de les arts en fer parlar aquelles existències mudes i insignificants. Des d’aquesta perspectiva, Rancière ens revela que era aquesta política de la literatura la que operava inconscientment en el projecte d’una arqueologia de les institucions i dels sabers, al mateix temps que era aquest últim filòsof qui heretava part del mètode foucaultià, on es descobrien les potencialitats estètiques i escripturals de la literatura com a discurs que posa en joc el poder.

Paraules clau

literatura, poder, política, vides ordinàries, conflictes, emancipació

Referències

ARTIÈRES, Philippe (2004). «Le pouvoir d’écriture: Michel Foucault et l’autobiographie». En: ARTIÈRES, Philippe (Ed.). Michel Foucault, la littérature et les arts. París: Éditions Kimé.

ARTIÈRES, Philippe (2007). «Écrire. Question de pratique théorique: où l’on se demandera en quel sens, au juste, Surveiller et punir est écrit “pour” les prisonniers». En: ARTIÈRES, Philippe y POTTE-BONNEVILLE, Mathieu (Eds.). D’après Foucault: Gestes, luttes, programmes. París: Les Prairies Ordinaires.

ARTIÈRES, Philippe (2019). Le dossier sauvage. París: Éditions Verticales.

BONNEFOY, Claude (2012). Un peligro que seduce. Valladolid: Cuatro Ediciones.

CHEVALLIER, Philippe (2014). Michel Foucault: Le pouvoir et la bataille. París: Presses Universitaires de France.

COLLECTIF MAURICE FLORENCE (2009). «La vie poursuivie». En: REVEL, Judith; ARTIÈRES, Philippe; BERT, Jean-François; MICHON, Pascal y POTTE-BONNEVILLE, Mathieu (Eds.). Archives de l’infâmie. París: Les Prairies Ordinaires.

DELEUZE, Gilles (2014). El poder: Curso sobre Foucault. Tomo II. Buenos Aires: Cactus.

FOUCAULT, Michel (1971). «Je perçois l’intolérable». En: DEFERT, Daniel; EWALD, François y LAGRANGE, Jacques (Eds.). Dits et écrits II (1970-1975). París: Éditions Gallimard, 1994.

FOUCAULT, Michel (1999). «Locura, literatura y sociedad». En: MOREY, Miguel (Ed.). Michel Foucault: Obras esenciales. Barcelona: Paidós.

FOUCAULT, Michel (2002). Defender la sociedad: Curso en el Collège de France (1975-1976). Buenos Aires: Fondo de Cultura Económica.

FOUCAULT, Michel (2010). Las palabras y las cosas. Madrid: Siglo XXI Editores.

FOUCAULT, Michel (2012). Vigilar y castigar: Nacimiento de la prisión. Madrid: Siglo XXI Editores.

FOUCAULT, Michel (2013). «Littérature et langage». En: REVEL, Judith; ARTIÈRES, Philippe; BERT, Jean-François; POTTE-BONNEVILLE, Mathieu (Eds.). La grande étrangère: À propos de littérature. París: Éditions EHSS.

FOUCAULT, Michel (2014). La vida de los hombres infames. Buenos Aires: Altamira.

LAVAL, Christian (2015). «La productivité du pouvoir». En: LAVAL, Christian; PALTRINIERI, Luca y TAYLAN, Ferhat (Eds.). Marx & Foucault: Lectures, usages, confrontations. París: Éditions La Découverte.

LE BLANC, Guillaume (2008). El pensamiento Foucault. Buenos Aires: Amorrortu.

LE BLANC, Guillaume (2014). L’insurrection des vies minuscules. París: Bayard Éditions.

PIÉGAY-GROS, Nathalie (2004). «La critique littéraire et la pensée de Michel Foucault». En: ARTIÈRES, Philippe (Ed.). Michel Foucault, la littérature et les arts. París: Kimé.

POL-DROIT, Roger (2008). Entrevistas con Michel Foucault. Buenos Aires: Paidós.

POTTE-BONNEVILLE, Mathieu (2007). Michel Foucault, la inquietud de la historia. Buenos Aires: Manantial.

RANCIÈRE, Jacques (1990). Courts voyages au pays du peuple. París: Éditions du Seuil.

RANCIÈRE, Jacques (2001). L’inconscient esthétique. París: Éditions Galilée.

RANCIÈRE, Jacques (2005). Chroniques des temps consensuels. París: Éditions du Seuil.

RANCIÈRE, Jacques (2006). Política, policía y democracia. Santiago de Chile: LOM Ediciones.

RANCIÈRE, Jacques (2007). Politique de la littérature. París: Éditions Galilée.

RANCIÈRE, Jacques (2009a). Et tant pis pour les gens fatigués. París: Éditions Amsterdam.

RANCIÈRE, Jacques (2009b). El reparto de lo sensible. Santiago de Chile: LOM Ediciones.

RANCIÈRE, Jacques (2009c). La palabra muda: Ensayo sobre las contradicciones de la literatura. Buenos Aires: Eterna Cadencia Editora.

RANCIÈRE, Jacques y BASSAS, Javier (2019). El litigio de las palabras: Diálogo sobre política del lenguaje. Barcelona: Ned Ediciones.

REVEL, Judith (1994). «Histoire d’une disparition: Foucault et la littérature». Le Débat, 79 (2), 65-73. https://doi.org/10.3917/deba.079.0065

Biografia de l'autor/a

Rafael Farías Becerra, Universidad de Chile

Rafael Farías Becerra (Santiago de Xile, 1982). Llicenciat en Educació en Castellà, amb menció en Lingüística i Literatura (Universitat de Santiago de Xile, 2007); màster en Filosofia. Menció en Axiologia i Filosofia Política (Universitat de Xile, 2010) i doctor en Filosofia. Menció en Filosofia Moral i Política (Universitat de Xile, 2018), desenvolupa estades de recerca doctoral a la Universitat de Barcelona i a la Universitat París 8, Saint-Denis. És acadèmic adjunt de la Universitat Mayor. Actualment, cursa estudis de correcció editorial a Penguin Random House.

Publicades

2022-10-25

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.