El materialisme com a antídot als subterfugis ontològics: «Contra filósofos: O ¿en qué se diferencia una mujer de un gato?»

Autors/ores

  • Andrés Armengol Universitat Autònoma de Barcelona

Resum

La present nota crítica proposa realitzar un breu recorregut per les línies argumentatives generals de la darrera obra de Mercè Rius, Contra filósofos: O ¿en qué se diferencia una mujer de un gato? Partint d’una perspectiva històrica i filosòfica, l’autora s’endinsa en les arrels polítiques que han sustentat l’universalisme excloent del discurs filosòfic d’ençà de la metafísica platònica i artistotèlica, palesant l’arrelament biopolític de les suposades justificacions de caire misogin contra les dones al llarg de la història occidental, alhora que l’ús que es proposa del materialisme permet d’aflorar els pressupòsits polítics que donen compte de les exclusions en la història de la filosofia.

Paraules clau

materialisme, misogínia, ontologia, política, exclusió

Biografia de l'autor/a

Andrés Armengol, Universitat Autònoma de Barcelona

Investigador predoctoral amb beca FI de la Generalitat de Catalunya al departament de Filosofia de la UAB

Publicades

2015-10-01

Com citar

Armengol, A. (2015). El materialisme com a antídot als subterfugis ontològics: «Contra filósofos: O ¿en qué se diferencia una mujer de un gato?». Enrahonar. An International Journal of Theoretical and Practical Reason, 55, 97–102. https://doi.org/10.5565/rev/enrahonar.666

Descàrregues