El «tot-un» de l'idealisme alemany en la poesia de Hölderlin

Autors/ores

  • Raúl Gabás Universitat Autònoma de Barcelona

Resum

En primer lloc, l'article basat especialment en la cartes de Hölderlin i en els textos de Hyperion, demostra la relació entre la poesia i l'estètica de Kant i Schiller; en segon lloc es refereix al característic desenvolupament del projecte de Tubinga, expressat amb la fórmula «en kai pan» (tot-un), en el qual Hölderlin dóna forma a través d'un diàleg amb Fichte.

Contràriament a Kant i Fichte, Hölderlin insisteix en el caràcter ontològic de la bellesa i en la conquesta d'unitat en la intuïció intel·lectual d'una naturalesa estètica.

No obstant això, a la vegada, va adoptar la idea de Fichte d'un procés interminable en la reflexió sistemàtica del coneixement. En aquest sentit, oscil·lant entre la presència de la unitat i el procés d'un acostament històric a ella, Hölderlin elabora el seu específic concepte, el qual afirma que la unitat és reflectida precisament a través de l'escissió.

L'autor conclou el seu article subratllant l'impacte de Hölderlin sobre Hegel durante el període de la seva vida a Frankfurt.

Paraules clau

Tot-un, idealisme, Kant, Fichte i Hölderlin

Publicades

2001-07-07

Com citar

Gabás, R. (2001). El «tot-un» de l’idealisme alemany en la poesia de Hölderlin. Enrahonar. An International Journal of Theoretical and Practical Reason, 32, 43–65. https://doi.org/10.5565/rev/enrahonar.396

Descàrregues