Rawls, tolerància internacional i les modernitats alternatives

Autors/ores

  • David Álvarez García University of Yale

Resum

Aquest article analitza els problemes de la transició des d'un modus vivendi fins a una concepció moral de la tolerància liberal i la seva extensió a l'àmbit internacional en l'obra de John Rawls. Per a això partim dels problemes conceptuals implícits en l'experiència de la Reforma europea com esdeveniment inspirador del liberalisme polític i analitzem el seu desenvolupament i acomodació a un context globalitzat contemporani. Prestem especial atenció als problemes que es plantegen en les societats liberals pel que fa al compromís amb els moviments de dissidència transformadors dins de les jerarquies consultives i les demandes de reconeixement tolerant igualitari d'aquestes societats no liberals. Defensem que és possible una lectura alternativa dins d'aquest marc. Aquesta ens permet explorar el potencial d'evolució reflexiva de la Societat dels Pobles com a utopia realista. Si les societats tradicionals tenen la capacitat de desenvolupar «adaptacions creatives» modernitzadores (modernitats alternatives) es donarien les condicions realistes per a una estructura bàsica global més densa, un major nivell de cooperació internacional i vies d'institucionalització de drets individuals.

Paraules clau

Rawls, tolerància, modernitats alternatives, modus vivendi, raó pública, Societat dels Pobles, Habermas, democràcia, drets humans.

Publicades

2009-07-07

Com citar

Álvarez García, D. (2009). Rawls, tolerància internacional i les modernitats alternatives. Enrahonar. An International Journal of Theoretical and Practical Reason, 43, 181–203. https://doi.org/10.5565/rev/enrahonar.303

Descàrregues