Proposta didàctica. Encapsulació de pols de peles de mandarina en boles d’alginat de calci. Aplicació com a sorbent del blau de metilè.

Autors/ores

  • Angels Olivella Costa INS BAIX EMPORDÀ
  • Nuria Fiol Santaló Universitat de Girona.
  • Sergi Ortiz Aparicio

Resum

Les aigües residuals de la indústria tèxtil han estat estudiades al llarg del temps degut als problemes ambientals que genera el seu abocament a les aigües naturals. El blau de metilè és un colorant catiònic àmpliament utilitzat en la indústria de paper i del teixit. Tot i que no es considera un colorant molt tòxic, pot tenir diversos efectes nocius sobre els organismes vius i un cop inhalat pot causar diversos trastorns per a la salut humana. En aquesta experiència didàctica s’explica com encapsular pols d’un residu de fruita en alginat de calci i posteriorment s’ha estudiat la seva capacitat d’eliminació del blau de metilè en fase aquosa en funció de diferents temps de contacte. La següent experiència didàctica consta de cinc sessions amb una durada total de 16 hores que s’ha extret del treball de recerca dut a terme per un alumne de 1r de Batxillerat, Sergi Ortiz Aparicio.

Paraules clau

blau de metilè, sorció, boles d’alginat de calci, contaminació de l’aigua, espectrofotòmetre visible, recta de calibratge

Referències

Albis, AA., López, JA., Romero, MC. (2017). Remolición de azul de metileno de soluciones acuosas utilizando cáscara de yuca (Manihot esculenta) modificada con ácido fosfórico. Prospectiva, 25, 60-73.

Angulo, E., Castellar, G., Avendaño, E. & Barrios, M. (2012). Remoción de azul de metileno por la microalga chlorella sp. Viva Prospectiva, 10(1), 53-60.

Fiol, N. (2005). Aprofitament de residus vegetals per a la concentració i separació d’ions metàl·lics de solucions aquoses. (Tesis doctoral). Universitat de Girona, Girona.

Gupta, VK. & Suhas. (2009). Application of low-cost adsorbents for dye removal – A review. Journal of enviromental management, 90 (8), 2313-2342. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2008.11.017

Mall, I.D., Srivastava, V. & Agarwal, N.P. (2006). Removal of Orange-G and Methyl Violet dyes by adsorption onto bagasse fly ash-kinetic study and equilibrium isotherm analyses. Dyes and Pigments, 69, 210-223.

Moreno, A., Figueroa, D.& Hormaza, A. (2012). Adsorción de azul de metileno sobre cascarilla de Arroz. Produccion+Limpia,7(1), 9 – 18.

Olivella, A., Fiol, N., De la Torre, F., Poch, J.& Villaescusa, I. (2012). A mechanistic approach to methylene blue sorption on two vegetable wastes: corkbark and grape stalks. Bioresources 7(3), 3340 – 3354.

Sánchez-Orozco, R., Martínez-Juan, M., García-Sánchez, JJ.& Ureña-Nuñez, F. (2018).Removal of methylene blue from aqueous solution using Typhastems andl eaves. Bioresources, 13, 1696-1710.

Sharma, P., Kaur, H., Sharma, M. & Sahore V. (2011). A review on applicability of naturally available adsorbents for the removal of hazardous dyes from aqueous waste. Environ. Monit. Assess.183, 151-195.

Waranusantigui, P., Pokethitiyook, P., Kruatrachue, M.& Upatham, E.S. (2003).Kinetics of basic dye (methylene blue) biosorption by giant duck weed (Spidorelapolyrrhiza) .Environ. Pollut.,125, 385-392.

Zhang, W., Dong, L., Yan, H., Li, H., Jiang, Z., Kan, X., Yang, H., Li, A., & Cheng, R. (2011). Removal of methylene blue from aqueous solutions by Straw based adsorbents in a fixed-bedcolumn. Chem. Eng. J. 173, 429-436.

Biografies de l'autor/a

Angels Olivella Costa, INS BAIX EMPORDÀ

Enginyera tècnic químic i superior industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya. Va realitzar el doctorat al departament de Recursos Naturals i Contaminació i va continuar amb una beca postdoctoral a l’Institut de Medi Ambient i Sostenibilitat (Ispra, Itàlia) al Centre de Recerca de la Comissió Europea. El 2006, va rebre una beca Ramón y Cajal a l’àrea de Ciències de la Terra a la Universitat de Girona (departament EQATA), establint la seva pròpia línia de recerca, obtenint dos projectes nacionals en la modalitat de joves investigadors i publicant fins a 40 articles en Revistes internacionals i dos patents. Des del 2015 és professora del departament d’electricitat de l’INS Baix Empordà i coordinadora del Grup de millora en la Recerca i investigació https://sites.google.com/a/insbaixemporda.cat/grup-de-millora-en-investigacio-i-recerca/home

Nuria Fiol Santaló, Universitat de Girona.

Dra Fiol va estudiar Enginyeria i Química a la Universitat de Girona. Va fer la seva recerca doctoral al grup Metals i Mediambient de la UdG. Ha publicat més de 40 treballs relacionats amb l’eliminació de metalls i contaminants orgànics de les aigües residuals.

Dra Fiol és professora del Departament d'Enginyeria Química, Alimentació Agroalimentària i Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Girona i investigadora principal de diferents projectes.

 

Publicades

2021-06-29

Descàrregues