Duty of Information Disclosure on pet food
An approach from the frontal labeling in Colombia
Abstract
Front-of-pack labeling with warning labels on food products is an implemented tool that has positive effects on public health. It allows consumers to make informed decisions when choosing a product, as they learn about the ingredients it contains. However, this type of labeling is only in operation for human consumption products, leaving out pet food. This paper aims to formulate a reflective scenario, from which a call for attention is made to the regulatory authorities in Colombia to extend the warning labeling to pet food products. The methodology chosen for this is documentary analysis of the information collected in regulations, case law, legal theories, and specialized technical information. The authors also maintain a hermeneutic research approach, aimed at interpreting the meaning and content of legal norms in consumer law; and, particularly, on the duty to inform and front-of-pack labeling with warning labels. As a result, the authors present some reflections on the duty to inform conceived from frontof- pack labeling through warning labels of unbalanced food for companion animals, which are based on animal welfare, as well as on the responsibility of the keepers, and in general of human beings, to treat animals with respect, compassion, and ethics.
Keywords
welfare of animals, duty of information, frontal labeling, warning labeling, animal food productsReferences
ADAMS, L. y SYME, H. (2004). «Canine Ureteral and Lower Urinary Tract Diseases». In ETTINGER, S. J. y FELDMAN, E. C. (eds.). Textbook of Veterinary Internal Medicine. Philadelphia: Saunders, 2086-2115.
ALBASAN, H.; OSBORNE C. A.; LULICH, J. P.; KOEHLER, L.; CARPENTER, K.; ULRICH, L.; SWANSON, L.; PEDERSON, L. y BUETTNER, M. (2006). Urolith recurrence in cats. Louisville.
ARENCIBIA RIVERO, T. (2017). «Aditivos Alimentarios». Hospifood, 171914, 1-22. Recuperado de https://hospifood.com/jornadas/docs/20170126171914_aditivos_alimentarios_sole.pdf
BACHOUCHE, H. y SABRI, O. (2019). «Empowerment in marketing: synthesis, critical review, and agenda for future research». AMS Review, 9(3), 304-323. https://doi.org/10.1007/s13162-018-0130-2
BIARD, A. (2023). «The Age of Consumer Law Enforcement in the European Union: High Hopes or Wishful Thinking?». European Journal of Risk Regulation, 1-12. https://doi.org/10.1017/err.2023.66
BILAÑSKI, G. (2018). «El derecho de los animales no-humanos desde la perspectiva de la política de las necesidades». Revista Latinoamericana de Estudios Críticos Animales, 5(1). Recuperado de https://revistaleca.org/index.php/leca/article/view/198/193
BLASCO PAUCHARD, B. (2001). Introducción al estudio del derecho económico. Santiago: Universidad Central de Chile.
BRAMBELL, R. (1965). Report of the Technical Committee to Enquire into the Welfare of Animals Kept Under Intensive Livestock Husbandry Systems. Londres: Her Majesty’s Stationery Office.
CABRERA LAVERDE, J. (2020). «Estudios sobre la influencia del etiquetado frontal en los alimentos sobre el comportamiento de los consumidores en diversos países y en Colombia Breve revisión del estado actual». Alimentos Hoy, 28(49), 47-82. Recuperado de https://alimentoshoy.acta.org.co/index.php/hoy/article/view/556
CANNON A. B.; WESTROPP J. L. y RUBY A. L. (2007). «Evaluation of trends in urolith composition in cats: 5,230 cases (1985-2004)». Journal of American Veterinary Medicine Association, 231, 570-576.
CÁRCAMO, D.; SALAZAR CORNEJO, V.; ANDREWS, M.; AGÜERO, S. D. y LEAL-WITT, M. (2021). «Alimentos ultraprocesados y su relación con la obesidad y otras enfermedades crónicas no transmisibles: una revisión sistemática». Revista Española de Nutrición Comunitaria, 27(3) 214-222. Recuperado de https://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/RENC-D-20-0046._Revision_ultraprocesados.pdf
CÁRDENAS MEDINA, F. O. (2021). Análisis normativo del etiquetado de alimentos en Colombia como herramienta para el cumplimiento del derecho a la alimentación. Bogotá: Universidad Nacional de Colombia.
CARRASCO RITUAY, A. M. (2021). Etiquetado nutricional en los alimentos procesados en Latinoamérica. Tesis de grado, Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas, Perú. https://hdl.handle.net/20.500.14077/2294
CARRASCO, A. M.; MORI, P.; RIVAS, C. y TICONA, M. (2022). «Decisión de compra de los estudiantes universitarios: sellos octagonales». Revista Universidad y Sociedad, 14(3), 263-271. Recuperado de https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/2868
COLL BLANCO, C. y DE LA ROSA, S. (2018). «Comportamiento de compra del consumidor de productos para mascotas en Latinoamérica». Ad-Gnosis, 7(7), 29-48. https://doi.org/10.21803/adgnosis.v7i7.291
ESPINOSA VELÁZQUEZ, E. (2022). «Enfoque pluridisciplinar sobre bienestar animal». Anales de la Real Academia de Doctores, 7(1). Recuperado de https://analesranm.es/wp-content/uploads/primera-epoca/numero_134/2017-01.pdf
ETTINGER, S. (2006). Tratado de medicina interna veterinaria: enfermedades del perro y el gato. Madrid: Elsevier.
FELDMAN, E. C. y NELSON, N C. (2004). Canine and Feline Endocrinology and Reproduction. Philadelphia: Saunders.
GALLARDO, M. (2000). «Concentrados y subproductos para la alimentación de rumiantes». América Latina, 202, 20. Recuperado de https://www.produccion-animal.com.ar/tablas_composicion_alimentos/47-Material.pdf
GONZÁLEZ SINISTERRA, S. (2022). «La protección reforzada del consumidor en contratos de consumo». Novum Jus, 16(2), 187-214. https://doi.org/10.14718/NovumJus.2022.16.2.8
HARDY, T. y MCCRYSTAL, S. (2022). «The importance of competition and consumer law in regulating gig work and beyond». Journal of Industrial Relations, 64(5), 785-800. https://doi.org/10.1177/00221856211068868
HERNÁNDEZ BUSTOS, M. y FUENTES TERÁN, V. (2018). «La Ley Orgánica de Bienestar Animal (LOBA) en Ecuador: análisis jurídico». dA. Derecho Animal. Forum of Animal Law Studies, 9(3), 108-126. https://doi.org/10.5565/rev/da.328
HOSTUTLER, R. A. y CHEW, D. J. (2005). «Recent concepts in feline lower urinary tract disease». Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 35(1), 147-170. https://doi.org/10.1016/j.cvsm.2004.08.006
HOUSTON, D. M. (2007). «Epidemiology of feline urolithiosis». Vet Focus, 17(1), 4-9.
LEMUS, J. (2021). «La violación del deber de información en el marco de la responsabilidad precontractual». Sapientia, 12(4), 42-55. https://doi.org/10.54138/27107566.255
MARUELLI, J. N. (2017). Valoración nutritiva de los alimentos: importancia de la fibra en la alimentación animal. Tesis de Grado, Universidad Nacional de La Pampa, Santa Rosa-Argentina. Recuperado de https://repo.unlpam.edu.ar/handle/unlpam/2408
MEJÍAS ALONZO, C. y BRANTT-ZUMARÁN, M. (2022). «La responsabilidad postcontractual: algunas consideraciones en torno a su configuración». Pro Jure. Revista de Derecho, 58, 1-21. https://doi.org/10.4151/S0718-68512022000-1361
MORALES, A. (2008). Temas de Protección al Consumidor y Buenas Prácticas de Mercado. Asimetría Informativa. Lima: Asesorandina Publicaciones.
NUZUL AMRI, I. (2022). «Código de prácticas para la reducción de ésteres de 3-MCPD y ésteres de glicidilo por Codex. ¿Estamos listos para adoptarlo?». Revista Palmas, 43(2) 52-58. Recuperado de https://publicaciones.fedepalma.org/index.php/palmas/article/view/13841
PINZÓN VILLATE, G. Y. y MORA PLAZAS, M. (2023). Promoción de la salud y derecho humano a una alimentación saludable: Recopilación de evidencia. Bogotá: Editorial UNAL - Universidad Nacional de Colombia.
RAMÍREZ LOZANO, R. G. (2017). Principios de nutrición de rumiantes. Bloomington-USA: Palibrio.
RISSO, A. (2016). «Conceptos Básicos de Nutrición en perros y gatos». Revista del Colegio de Veterinarios de la Provincia de Buenos Aires, 2(65), 29-36. Recuperado de https://core.ac.uk/download/pdf/326819852.pdf
ROJAS, C. (2012). «El alcance del deber de información en materia de protección al consumidor: un replanteamiento desde el derecho y economía conductual y el neuromarketing». THEMIS: Revista de Derecho, 62, 65-79. Recuperado de https://revistas.pucp.edu.pe/index.php/themis/article/view/9014
RUIZ DE MAYA, S. y GRANDE, E. (2006). Comportamientos de compra del consumidor. Madrid: ESIC.
SANTOS-ANTONIO, G. (2019). «Efectos del etiquetado nutricional frontal de alimentos y bebidas: sinopsis de revisiones sistemáticas». Revista Panamericana de Salud Pública, 43, e62. https://doi.org/10.26633/RPSP.2019.62
SAYAS-CONTRERAS, R. y CASTRO-CORTÉS, S. (2021). «Derecho a la información y relación de consumo. Regla de interpretación del error palmario en la fijación de precio público». Saber, Ciencia y Libertad, 16(1), 79-95. https://doi.org/10.18041/2382-3240/saber.2021v16n1.7518
SIERRA TOBÓN, L. M. (2021). «Etiquetado nutricional frontal y su impacto en la salud pública. Consideraciones bioéticas». Revista de Nutrición Clínica y Metabolismo, 4(3). https://doi.org/10.35454/rncm.v4n3.214
SUPO CALDERÓN, D. y BAZÁN VÁSQUEZ, V. (2020). «El deber de información y el estándar de razonabilidad en las garantías implícitas del consumidor». Forseti. Revista de Derecho, 8(12), 69-94. https://doi.org/10.21678/forseti.v8i12.1355
TORRES, A. y GUARNIZO, D. (2022). Promoviendo ambientes escolares libres de comida chatarra en Colombia. Bogotá: Editorial Dejusticia.
VILLABLANCA CERDA, L. (2022). «Etiquetas de sostenibilidad espontáneas y el derecho a una información fidedigna». Pro Jure. Revista de Derecho, 59, 31-62. https://doi.org/10.4151/S0718-68512022000-1385
VILLALBA-CUELLAR, J. (2009). «Aspectos introductorios al derecho del consumo. Prolegómenos. Derechos y Valores, 12(24), 77-95. https://doi.org/10.18359/prole.2481
WILSON, A. P. (2019). «Crónica sobre la Conferencia de Bienestar Animal en África 2018 y la Convención de Derecho Animal de África». dA. Derecho Animal. Forum of Animal Law Studies, 10(1), 230-239. https://doi.org/10.5565/rev/da.400
Published
Downloads
Copyright (c) 2024 Iván Vargas-Chaves, Diana Marulanda

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.