EduglobalSTEM i l’ecofeminisme: una mirada crítica i amigable des de l’activisme a les seves activitats
Resum
En aquest aticle es pretén explicitar els mútliples paral·lelismes observats entre el grup de treball EduglobalSTEM i les pràctiques transformadores que es duen a terme des d’espais activistes propers a l’ecofeminisme. En concret, s’analitzaran, amb el rol d’observadora-participant, diverses activitats relacionades amb l’EEE19 (Escola d’Estiu EduglobalSTEM 2019). A partir d’aquesta anàlisi, es proposen una sèrie de preguntes orientadores dirigides a persones que vulguin posar en pràctica aquests principis en els seus entorns d’aprenentatge.
Paraules clau
Ecofeminisme, EduglobalSTEM, feminisme(s), cura, EEE19, decreixement, ecodependència, interdependènciaReferències
Federicci, S (2018). Caliban i la bruixa: dones, cos i acumulació primitiva. Barcelona: Virus.
González Reyes, M. & Pedrero Boceta, V. (2016). Palabras que nos sostienen: cartografía de una multinacional en dibujos e historias. Madrid: Libros en Acción.
Herrero, Y. & Pascual, M. & González Reyes, M. (2019). La vida en el centro: voces y relatos ecofeministas. (2 ed.). Madrid: Ecologistas en Acción.
Río, J. Del (2015). Guia del movimiento de transición. Cómo transformar tu vida en la ciudad. Madrid: Libros de la Catarata.
Trainer, T. (2017). La vía de la simplicidad. Hacia un mundo sostenible y justo. Madrid: Trotta.Aparicio Villalonga, C. (2009-2010). Ecofemnisme: dona i naturalesa. Revista Taula. Quaderns de pensament, 42, 127-136.
Asensio, M. (2019). Quan l’agressor és un company de militància. El Crític. Recuperat de https://www.elcritic.cat/noticies/quan-lagressor-es-un-company-de-militancia-11284.
Bermejo, E. (2017). Llavors locals de resiliència. Directa: periodisme cooperatiu per la transformació social. 441, 19-21.
Ecologista en Acción, La Transicionera. (2018). Caminar sobre el abismo de los límites: políticas ante la crisis ecológica, social y económica. (2 ed.). Madrid: Ecologistas en Acción.
Herrero, Y. (2013). Miradas ecofeministas para transitar a un mundo justo y sostenible. Revista de Economía Crítica, 16, 278-307.
Transition Network (2018), La Guía esencial para hacer la transición. Comenzar la transición en tu calle, comunidad, pueblo u organización. Totnes: Red de transición.
Publicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2020 Noa Cando
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.