Accés i manteniment de l’ocupacio i salut mental
Resum
El treball és una qüestió d’interès per a les persones amb problemes de salut mental en perspectiva d’integració i de normalització. Les persones amb problemes de salut mental poden obtenir la condició de persones amb discapacitat afectades de dificultats especials. A la pràctica, aquest col·lectiu té taxes d’activitat molt baixes. A més a més, el freqüent rebuig de les persones amb problemes de salut mental a sol·licitar el reconeixement de la condició de persona amb discapacitat fa convenient tenir en compte una noció social de discapacitat. En l’accés a l’ocupació són especialment importants el treball amb suport i les adaptacions laborals. En l’àmbit de l’accés caldria regular plans d’igualtat per raó de discapacitat, per tal d’assolir més eficàcia en la inserció de persones amb discapacitat a l’empresa ordinària. També és rellevant el manteniment de l’ocupació de les persones amb problemes de salut mental sobrevinguts. Per això, són de gran importància les mesures de protecció de treballadors especialment sensibles i, també, la regulació dels plans de retorn a l’ocupació.
Paraules clau
Ocupació, Discapacitat, Salut mental, DiscriminacióReferències
Alfonso, Javier (2014). Historia de un éxito: Mercadona: Las claves del triunfo de Juan Roig. Conecta.
Catà Figuls, Josep (2024, 10 de octubre). Volver al trabajo tras sufrir un cáncer: Creo que pensaban que me moriría, y que fue una putada que al final no. El País. https://elpais.com/economia/2024-10-10/volver-al-trabajo-tras-sufrir-un-cancer-creo-que-pensaban-que-me-moriria-y-que-fue-una-putada-que-al-final-no.html
Comité sobre los Derechos de las Personas con Discapacidad (2022). Observación núm. 8 (2022) sobre el Derecho de las Personas con Discapacidad al Trabajo y al Empleo. https://www.ohchr.org/es/documents/general-comments-and-recommendations/crpdcgc8-general-comment-no-8-2022-right-persons
Crespí Ferriol, Maria del Mar (2023). Incapacidad laboral y absentismo laboral: prevención, control y retorno al trabajo. Ediciones Cinca.
Esteban Legarreta, Ricardo (2019). Controles y límites de la incapacidad temporal. Bomarzo.
Esteban Legarreta, Ricardo (2023). Propuestas para el relanzamiento y la consolidación del empleo con apoyo en España. Temas Laborales, 167, 11-46.
https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/9048573.pdf
Esteban Legarreta, Ricardo & Arenas Gómez, Miguel (2024). Incapacidad permanente absoluta, gran invalidez y su plena incompatibilidad con el trabajo. Comentario a la STS de 11 de abril de 2024., IUSlabor, 3. En prensa.
Esteban Legarreta, Ricardo; Gala Durán, Carolina; García Sabater, Antonio; Gutiérrez Colominas, David & Pérez Pérez, Jorge (2023). Régimen jurídico, en Real Patronato sobre Discapacidad & Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030 (Eds.), Libro Blanco sobre el Empleo de las Personas con Discapacidad (pp. 857-931). Real Patronato sobre Discapacidad, Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030.
González Granda, Pilar (2009). Régimen jurídico de protección de la discapacidad por enfermedad mental. Editorial Reus.
Gutiérrez Colominas, David (2019). La obligación de realizar ajustes razonables en el puesto de trabajo para personas con discapacidad: una perspectiva desde el derecho comparado y el derecho español. Bomarzo.
Instituto Nacional de Estadística [INE] (2023). El empleo de las personas con discapacidad 2022. Autor.
Instituto Nacional de Seguridad, Salud y Bienestar en el Trabajo [INSSBT] (2018). Mantenimiento y vuelta al trabajo: procedimiento. Autor.
Organización Mundial de la Salud [OMS] (2022). Trastornos mentales. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/mental-disorders
Rodríguez Sanz de Galdeano, Beatriz (2020). El deber de introducir adaptaciones como medida de acceso y mantenimiento del empleo de las personas con discapacidad. Documentación Laboral, 120(2), 59-74.
Sánchez Hidalgo, Emiliano (2024, 8 de octubre). El Gobierno reúne el lunes que viene a sindicatos y empresarios para iniciar la reforma de las bajas laborales. El País.
Publicades
Com citar
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2024 Ricardo Esteban Legarreta

Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.