El procés d’estrena del «Pròleg» d’«Els Pirineus» de Felip Pedrell a Venècia l’any 1897

Anna Godoy López

Resum

El català Felip Pedrell (1841-1922) i l’italià Giovanni Tebaldini (1864-1952), tots dos compositors i musicòlegs, es van cartejar durant gairebé vint-i-cinc anys en l’època en què el tortosí cercava de poder veure representada la seva gran trilogia lírica: Els Pirineus. En aquest article s’analitza l’epistolari entre Tebaldini i Pedrell que es conserva a la Biblioteca de Catalunya per poder dur a terme una reconstrucció històrica que va des del moment en què Tebaldini s’interessa per l’obra de Pedrell fins a l’estrena del pròleg d’aquesta peça a Venècia, l’any 1897. A partir d’aquest estudi, es posa en evidència que les dades històriques de les diferents fonts documentals secundàries no es corresponen amb els fets que es descriuen a l’epistolari, sobretot pel que fa a les dates i als llocs de representació, que sembla que no van ser clars fins al darrer moment. A més a més, s’aporten dades sobre els recursos dels quals disposaven per preparar aquest esdeveniment, com també sobre el paper que van tenir en l’acollida d’aquesta obra a Itàlia. Finalment, cal dir que les informacions que es donen en el present article són una prova més de la ja coneguda odissea del procés d’estrena d’Els Pirineus.

Paraules clau

Giovanni Tebaldini; Felip Pedrell; Els Pirineus; epistolari Pedrell; estrena del «Pròleg» d’Els Pirineus; recepció d’Els Pirineus

Text complet:

PDF

Referències

ALBÉNIZ, Isaac; ALIÓ, Francisco; GARCÍA Llansó, A. [et al]. La Triología Los Pirineos y la crítica. Vilanova i la Geltrú: [s.n.], 1901

BONASTRE, Francesc. Felip Pedrell: Acotaciones a una idea. Tarragona: Caja de Ahorros Provincial de Tarragona, 1977. p. 63.

CORTÉS, F. «El projecte d’estrena al Teatro Real de Madrid de l’òpera Els Pirineus, a través de la correspondència de Víctor Balaguer a Felip Pedrell: estratègies i malvolences». Recerca Musicològica XIII (1998), p. 231-267.

NAGORE, María. “Una aportación al estudio de la reforma de la música religiosa en España: El ‘Congreso Internacional de Música Sacra’ (Bilbao, 1896)”. Revista de Musicología, XX, núm. 1 (1997), p. 605-615.

PEDRELL, Felip. Orientaciones. Paris: P. Ollendorff, 1911.

Mètriques darticles

Carregant mètriques ...

Metrics powered by PLOS ALM
Copyright (c) 2014