La memòria recuperada: l’ús dels relats biogràfics en la segona i tercera generació dels emigrants valencians als Estats Units d’Amèrica a principi del segle xx

Pepa García Hernandorena

Resumen

És habitual quan es fa ús del mètode biogràfic recollir els relats directament d'aquells que van viure els fets narrats, siguin estos tota una vida o alguns aspectes que l'investigador desitgi que siguin destacats. En la investigació duta a terme sobre la recuperació de la memòria dels emigrants valencians als Estats Units d'Amèrica durant les dues primeres dècades del segle XX això es presenta com un fet impossible: els que van viure en primera persona l'emigració ja han desaparegut. Es podria pensar que amb ells desapareixien també les seues històries. Però gràcies a un exhaustiu treball amb els seus descendents (filles i fills, nétes i néts, nebodes i nebots) i fent ús de tècniques que són pròpies d'esta metodologia com entrevistes obertes de tall biogràfic, anàlisi de correspondència i altres documents com ara fotografies, està sent possible recuperar un patrimoni que d'una altra manera hagués acabat esvaint-se.

El treball que aquí es presenta gira així entorn de diverses qüestions: si les vides són narrades per uns altres: què és el que recorden? com ho recorden? com ho transmeten?

Palabras clave

mètode biogràfic, valencians als EEUU, memòria recuperada, descendents emigrants

Texto completo:

PDF (Català)

Métricas de artículo

Cargando métricas ...

Metrics powered by PLOS ALM
Copyright (c) 2015 Pepa García Hernandorena