El gravador Joan Amills i Costa (Ripoll, ca. 1800 – Barcelona, 1853)

Meritxell Verneda Ribera

Resum

Els gravadors barcelonins formats a l’Escola Gratuïta de Dibuix i Nobles Arts durant les primeres dècades del segle XIX van trobar, en aquesta institució, la base i els mitjans necessaris per exercir el seu art. Gràcies a aquesta preparació tècnica, aparegueren uns gravadors que es dedicaren especialment a la il·lustració de llibres, amb la qual cosa donaven resposta a les demandes del mercat editorial que volia decorar les seves publicacions amb estampes.

És en aquest context que estudiem la figura de Joan Amills i Costa (Ripoll, ca. 1800 – Barcelona, 1853), un artista especialitzat en el gravat de talla dolça i experimentat, des de la seva etapa de formació, en les estampes d’il·lustració de llibres. Les dades biogràfiques entorn d’aquest artista eren escasses, perquè els estudis generals de gravat i sobre l’art del gravat català en destacaven únicament les il·lustracions de novel·les i els retrats.

El present article aporta diverses novetats biogràfiques que, al costat dels exemples més destacats, permeten apreciar la seva obra amb més matisos i difondre unes estampes força desconegudes.

Paraules clau

art gràfic; Barcelona; calcografia; gravat; gravat calcogràfic; Escola Gratuïta de Dibuix i Nobles Arts; història del gravat; il·lustració de llibres; llibre il·lustrat; segle XIX

Text complet:

PDF

Mètriques darticles

Carregant mètriques ...

Metrics powered by PLOS ALM
Copyright (c) 2015 Meritxell Verneda Ribera