Els sistemes d’empelt en l’agronomia andalusina
Resum
En aquest treball s’estudien els textos agrícoles andalusins per extreure’ns la rica i variada informació que proporcionen sobre els empelts i la seva repercussió en l’agricultura peninsular. S’hi aborden els fonaments teòrics i la seva aplicació pràctica per establir en quines fonts textuals basen els seus coneixements, quines novetats aporten i com es transmeten. Després d’una anàlisi comparativa, s’ha pogut concloure que, si bé determinats elements teòrics procedeixen de la tradició grecoromana i bizantina — i en menor mesura del món araboislàmic oriental—, els agrònoms andalusins aporten importants novetats en relació amb els seus predecessors, entre les quals destaquen els sistemes de classificació vegetal. Al mateix temps, en els capítols dedicats a l’empelt, la influència autòctona és més accentuada que en altres temes recollits en els tractats agrícoles andalusins, fet que es pot constatar en el lèxic aplicat a determinats tipus d’empelts.
Paraules clau
empelts, agricultura, al-Àndalus, agronomia grecobizantina, fonaments teòrics, taxonomia vegetal, transmissió de coneixementsPublicades
Descàrregues
Drets d'autor (c) 2014 Expiración García Sánchez

Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial 4.0.