L'origen de la construcció lògica fenomenalista : Mach, Moore y Whitehead - Rodríguez Consuegra, Francisco (Enrahonar. An international journal of theoretical and practical reason, 1993)
En general es creu que la idea d'aplicar mètodes lògics al fenomenalisme constructivista va ser el resultat de l'originalitat de Russell. En aquest article s'argumenta que algunes d'aquestes importants idees van ser, de fet, degudes a Mach, Moore i Whitehead. Segons l'autor, Russell va rebre de Mach la idea general de l'epistemologia com a anàlisi de conceptes científics i, sobretot, la idea de les sensacions com els peces principals per a la seva construcció lògica. Moore va fer creure a Russell que només les sensacions es coneixen de forma directa, i per tant, que es només inferida l'existència d'objectes externs com la causa de les nostres percepcions. D'altra banda, segons l'autor, les idees de Russell sobre dades sensorials -la propia sensibilia- també es deuen a Moore. Finalment, Russell va rebre de Whitehead la idea de la reconstrucció fenomènica com una alternativa a la teoria causal de la percepció, i també com s'ha de fer la construcció lògica. L'autor empren també una anàlisi detallada d'algunes obres primerenques de Whitehead no gaire ben coneguts.