Wesley Salmon sobre explicació, probabilitat i racionalitat - Galavotti, Maria Carla (Enrahonar. An international journal of theoretical and practical reason, 2005)
La publicació el 1970 de «Statistical explanation» de Wesley Salmon va anunciar una nova era en el debat sobre l'explicació científica. Salmon no només va trencar la predominança dela teoria de Hempel, que es va mantenir en escena per prop d'un quart de segle, sinó que també va obrir una nova perspectiva sobre l'explicació. Des de llavors va dedicar un esforç incessant a articular i expandier seva visió, la qual representa l'alternativa més sobresalientea la posició d'Hempel. Un pas decisiu en aquesta direcció es va donar amb la publicació el 1984 del llibre de Salmon Scientific Explanation and the Causal Structure of the World, dondela tradicional (però rebutjada) idea d'explicar significa mostrar les causes del fenomen va prendre nova forma en un marc probabilista. Més recentment, Salmon va arribar aver la causalitat com un ingredient essencial en una visió de la racionalitat orientada probabilísticament. En aquest article recolliré els principals trets de la teoria de l'explicació de Salmon. La discussió sobre la seva «racionalitat dinàmica» ens portarà llavors auna comparació amb una posició alternativa orientada pragmàticament.