Explicació teòrica i compromisos ontològics: un model estructuralista - Moulines, C. Ulises (Enrahonar. An international journal of theoretical and practical reason, 2005)
En aquest assaig em proposo esbossar un model de «explicació teòrica amb compromisos ontològics». No es pretén que aquest model tingui aplicació a l'ús de 'explicación'en la vida quotidiana, i ni tan sols que sigui aplicable a tots els contextos científics, Tansols que té una significació genuïna en grans porcions de les ciències naturals, particularment en la física, i més generalment en aquelles disciplines que han estat matematizadas més o menys sistemàticament. La meva tesi general, que vaig a tractar de articularen el que segueix, és simplement la següent: almenys en molts contextos de la ciència teòrica, l'explicació adopta la forma de la inserció d'una estructura de dades en unmodelo teòric, alguns dels components , precisament els teòrics, potser tinguin una interpretació causal.