Institucions defectives: un protocol per a la república - Lezra, Jacques; Cucurella, Paula (Enrahonar. An international journal of theoretical and practical reason, 2023)
Aquest assaig es pregunta per què el concepte d’institució —omnipresent, fonamental, la marca que distingeix la societat humana d’agrupacions animals no humanes: gossades, matances, ramats, ruscos, exaltacions— és tan difícil de definir; introdueix el concepte d’institucions defectives; ofereix definicions d’institució, defecte i republicanisme en registres filològics, filosòfics, econòmics i sociològics; i emfatitza el problema estructural d’oferir definicions d’aquests termes des de dins d’institucions que requereixen tals definicions, però que també serveixen com a condició de la seva intel·ligibilitat. Partint de la tradició anarcofilosòfica, s’ofereix una alternativa, que és també una alternativa a les figures de govern associades a la concepció liberal de l’Estat: un republicanisme aberrant compost per institucions defectives, travessat per la necessitat de la seva abolició.