Un altre tipus de gust. Ni autonomia ni consum de masses. - Menke, Christoph (Enrahonar. An international journal of theoretical and practical reason, 2011)
El gust és la categoria en què l'estètica burgesa que va emergir al segle XVII formula la promesa d'autonomia per reconciliar sense fissures la forma de la subjectivitat amb l'exigència d'objectivitat. Aquesta promesa d'autonomia va ser anul · lada pel capitalisme de consum de masses i substituïda pel gust com a mitjà per a l'adaptació creativa. Això planteja la qüestió per un «gust diferent» alhora més enllà de l'autonomia burgesa i l'adaptació consumista. Aquesta és la idea de gust com a passió (pathos) o Kraft-com «aversió» (Adorno).