El Marx de Žižek i el marxisme žižekià - Pavón-Cuéllar, David (Enrahonar. An international journal of theoretical and practical reason, 2023)
Aquest article s’ocupa de l’orientació marxista del filòsof eslovè Slavoj Žižek. S’intenta elucidar la seva lectura de Marx, la seva relació amb ell i la seva particular versió del marxisme. Primer s’indaga com Žižek adopta certes concepcions marxianes de la universalitat, la retroactivitat, la contingència, el materialisme, la llibertat i l’economia. Després s’examina la forma en què, d’una banda, Žižek aplica certes idees de Marx a l’explicació del món actual i, d’altra banda, es reinterpreta el pensament marxià des d’una perspectiva lacaniana o original, pròpiament žižekiana. Finalment, després d’haver-se detectat alguns punts en què Žižek adhereix Marx, s’aborden críticament altres punts en què en discrepa.