Sobrevida i politicitat. Jacques Derrida i la promesa en el present vivent - Pavez, Javier (Enrahonar. An international journal of theoretical and practical reason, 2021)
En la carta que va escriure perquè la llegís el seu fill Pierre en el seu sepeli, Jacques Derrida convida a preferir la vida i a afirmar sense descans la sobrevida. Seguint l’assumpte de l’afirmació com a inseparable del pensament de la mort, l’assaig explica que la sobrevida s’implica amb l’aporia de la constitució de l’objectivitat ideal, introduint el retard, l’absència i la mort al centre de la dialèctica del present vivent (Lebendige Gegenwart), és a dir, una contaminació en l’estatut de la vida transcendental. Es proposa que el qüestionament radical de la retenció i la protenció del present vivent dessedimenta la manera de denominar allò viu a partir de la presència del present, i s’ofereix com a politicitat, és a dir, per encetar (entamer) la sobirania com a promesa d’una política de l’avenir.