D’adjectius a quantificadors. Evidència del català antic i modern

Autors/ores

  • Bruno Camus Bergareche Universidad de Castilla-La Mancha
  • Manuel Pérez-Saldanya Universitat de València

Resum

La història dels quantificadors indefinits de les llengües romàniques és la història del desenvolupament de nous trets distribucionals per un grup escollit d’adjectius llatins (Company 1991, 1997; Batllori 1998). Aquesta distribució serà responsable de la constitució posterior de la nova subclasse de determinants que anomenem quantificadors. Com s’explica a Zamparelli (2000), l’augment de la complexitat estructural del marge esquerre del SDet suposa l’especialització de paraules que pertanyien a antigues categories per aquestes noves posicions. És així com la posició de quantificador genera la categoria quantificador. Estem devant un procés de llarga durada amb conseqüències que encara són visibles en les llengües medievals en paraules heretades i procedents d’adjectius, como ara les derivades de MULTUS o PAUCUS, però també en adjectius romànics, com el català bastant. Fins i tot als nostres dies tenim el mateix desplaçament categorial amb una paraula de significat semblant com l’adjectiu suficient (Brucart; Rigau 2002, Camus 2009).

Paraules clau

classes de paraules, patrons de distribució, perifèria esquerra de SD, sintaxi diacrònica del català, quantificadors indefinits.

Publicades

2011-12-01

Com citar

Camus Bergareche, B., & Pérez-Saldanya, M. (2011). D’adjectius a quantificadors. Evidència del català antic i modern. Catalan Journal of Linguistics, 10, 221–245. https://doi.org/10.5565/rev/catjl.62

Descàrregues

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
0
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
No
32%
Competing interests 
No
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
38%
33%
Days to publication 
677
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Academic society 
Catalan Journal of Linguistics

PFL

1 2 3 4 5
Not useful Very useful